Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Andrej Vasiljević: Maoney

U ponedeljak, 11. avgusta u 20 časova u Galeriji O3one na Andrićevom vencu, otvara se samostalna zložba radova autora Andreja Vasiljevića, pod nazivom, "Maoney". Izložba traje do 17. avgusta, 2014. godine.


 


Mao Ce Tung je nesumnjivo jedno od najpoznatijih lica savremene Kine, simbol i dobro poznat lik širom planete. Malo je verovatno da bilo koji kineski državljanin, ali i neko iz ostatka sveta ne propozna njegovu pojavu. Međutim, barem kada je sama Kina u pitanju, pored istorijske literature i popularne kulture, Maovo lice uvek je prisutno u svakodnevnom životu. Svaki Kinez videće Predsednika barem jednom dnevno, a mnogima će se ova prilika pružiti na desetine puta. Naravno, radi se o novcu. Kinesku Juan, takođe poznat kao Renminbi (Narodni Novac) ukrašen je licem prvog Predsednika Narodne Republike Kine na svakom apoenu, od 1 do 100. Na ovaj način, njegov nadasve poznat lik prevazišao je svoje istorijsko nasleđe, stupivši tako u svakodnevicu kao simbol bogatstva. Pogledajmo zato bolje u lice koje stotinama miliona ljudi promiče pred očima svakog dana. Šta možemo primetiti i kako to utiče na svet estetike? “Maoney “ je tu da istraži.



Andrej Vasiljević je diplomirani grafički dizajner, fotograf, master kandidat i predavač na Kineskoj Akademiji Umetnosti (China Acadamy of Art) Hangdžou, NR Kina.

Reč autora: Grafički dizajn se možda nalazi u dve dimenzije, no i pored toga podstiče nas da osećamo svim čulima. U pitanju nije samo moja struka, već i velika strast koja vodi kroz život.

Poigravanje i eksperimentisanje sa svakodnevnim objektima koji nas okružuju i njihova transformacija u umetnička dela – moja je misija.

Konfučije je govorio: Sve ima svoju lepotu, samo je ne mogu baš svi videti. Ja tragam za tom lepotom, i nadam se da ćete mi se pridružiti.

Život čine male stvari. Zato uživajmo u njima uz pomoć grafičke umetnosti.


 



Datum objavljivanja: 11.08.2014.