Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Andrej Tišma Communication: Art - Radovi 1972 - 2012

Retrospektivna izložba Andreja Tišme ''Communication : Art'' obuhvata njegovo kompletno multimedijalno stvaralaštvo nastalo u periodu od 1972-2012. godine. Otvaranje je u petak, 15. novembra u 19h u galeriji Meandar, Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.

 


Kustos: Vladimir Mitrović



"Retrospektivna izložba Andreja Tišme ''Communication : Art'' obuhvata njegovo kompletno multimedijalno stvaralaštvo nastalo u periodu od 1972-2012. godine. Na izložbi će biti prikazane serije Tišminih pečata, uvećani printovi iz više tematskih serija, dokumentarni printovi sa performansa, potom nekoliko serijala Polaroid fotografija, kao i celokupan veb-art opus, odabrani video radovi i serije digitalnih printova, od kojih se neki po prvi put izlažu. Kao poseban segment izložbe biće predstavljeni Tismini zvučni radovi. U dokumentacionom delu postavke biće prikazani njegovi konceptualni i akcioni radovi iz sedamdesetih i osamdesetih godina, kao i brojni katalozi, knjige i autorska izdanja drugih publikacija.



Tokom četiri decenije aktivnog bavljenja umetnošću, redovne produkcije, zajedničkih i samostalnih izložbi, performansa i muzičkih nastupa, autor je prosao nekoliko faza umetničkog stvaralasšva i primenjenih tehnika, pa se stoga može tumačiti istinski savremenim i modernim umetnikom, a njegovo se stvaralaštvo može smatrati i kao neka vrsta sublimacije opsteg kretanja u savremenoj umetničkoj praksi. Samo letimični pogled spiskova Tišminih izlozbi, kataloga, performansa, knjiga i publikacija u oblasti likovnih umetnosti, poezije i proze ili pak jednostavnom Gugl pretragom njegovog imena, govori o autoru velikog humanog i stvaralačkog potencijala, koji svaku priliku koristi da iskaze svoj umetnicki, pa i društveni angažman i stav, određujući sebe kao savremenu umetničku pojavu koja korespondira sa svojim vremenom i okruženjem.



Izložbu prati i monografski katalog sa tekstovima domaćih i stranih istoricara umetnosti i likovnih kritičara koji su pratili Tišmin dugogodisnji rad. Tokom trajanja izložbe biće organizovani i prateći sadržaji – strucna vođenja, susreti sa umetnikom kao i programi posvećeni pojedinačnim segmentima Tišminog stvaralaštva – muzika, video i veb umetnost." (Vladimir Mitrović)




http://www.atisma.com


 



 


Datum objavljivanja: 14.11.2013.