Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Andrej Filev: Stalker

Beo Project, prvi italijansko-srpski izlagački prostor u Beogradu u saradnji sa Centrom za fotografiju, otvara izložbu Andreja Fileva: "Stalker" u petak, 8. juna, od 19h. Program uključuje predstavljanje portfolia Andreja Fileva, u sredu, 11. juna, u 19h. u Legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića.


 


Stalker 

Priča se da do Prostorije gde se najveće intimne želje mogu ispuniti mora naći u Zoni, prostoru gde su normalni fizički zakoni  iskrivljeni zbog nepoznatih razloga. Da bi putovanje bilo bezbedno  preporučljivo je da se zaposli STALKER: ilegalni vodič, stručnjak za tu teritoriju.  Andrej Filev vidi razliku između onoga što je sigurno i svakidašnje, i onog što je neizvesno, da bude otkriveno. Njegovo istraživanje se hrani međuprostorom, mestima  potisnutih sećanja i nastankom nesvesnog. Nomadsko istraživanje, stvoreno iz odnosa, otvoreno znanju pomoću prelaza.  U stvari, umetnik / STALKER  je izabrao da pređe put peške, da bude tamo, bez posredovanja, identifikujući prilikom prelaska svoj metod znanja koji dovodi do percepcije aktuelnog. čuvar, vodič i umetnik  fizičkih oblasti a ne, naizgled napuštenih, crpi inspiraciju za svoje fotografije ne samo iz tog nastajanja drugih teritorija koje nude savremene, već i ekperimentišući sa  urbanim oblastima kao sa  kognitivnom mapom koja se stalno ažurira od strane sopstvenog  puta.



Andrej Filev, rođen je 1973. godine u Beogradu, Jugoslavija. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Bavi se društvenom i dokumentarnom fotografijom od 2006. godine. Izlagao na nekoliko grupnih i samostalnih izložbi. Član je samoorganizovanog foto kolektiva Belgrade Raw.



Beo_Project je pokrenut od strane Zare Audiello u saradnji sa Asocijacijom 22:37. Prostor je lociran u centralnom delu Vračara, mali i dinamičan projekat- soba, ima nameru da predstavi kreativne projekte iz savremene perspektive.

Odluka za otvaranje jednog ovakvog izlagačkog prostora u Beogradu doneta je tokom  istraživanja. Već nekoliko predhodnih godina kroz kustosku praksu, interes Zare Audiello je orijentisan prema istoku; oblast ispunjena potencijalom koji nije u potpunosti razmatran. Beo_Project funkcioniše zahvaljujući mreži izgrađenoj u saradnji sa Asocijacijom 22:37 sa željom da bude mesto konekcije izmedju internacionalnog umetničkog sveta i regiona Balkana. Projekat soba, predstavlja platformu za razmenu ideja, raskrsnicu rarličitih umetničkih disciplina. Glavni fokus jeste stvaranje prostora za umetnika i kustosa, mesto gde je moguće razmeniti ideje, izlagati i objavljivati radove.  Uključujuči razne oblike izlaganja; događaji, performansi, radionice, saradnja i umetnički projekti bazirani na edukaciji i učešću građana.

 

www.beoproject.org

www.andrejfilev.com

www.belgraderaw.com

www.centarzafotografiju.com


 



Datum objavljivanja: 01.06.2012.