Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Anamorfoza gradske teksture - Boris Podreka

Kulturni centar Beograda organizuje predavanje i razgovor , Anamorfoza gradske teksture - Boris Podreka, u Galeriji Artget, Trg Republike 5/1, u četvrtak, 19. maja u 19.30 sati.


 


Arhitektura Borisa Podreke je arhikultura u čije graditeljske principe su podjednako ugrađena načela etike i estetike jednog arhitekte, urbaniste, umetnika i poete. Tri osnovne teme koje se prepliću u njegovoj arhitekturi su: tekstura materijala u kome gradi (kamen, staklo); boja – preferentna crvena kao boja ljubavi, života, revolucije, i hlorofil kao boja prirode koju prisvaja iz okruženja; trg kao važna lokacija u urbanom proctoru  grada na kome se sučeljavaju fenomen vremena (istorija, sadašnjost, budućnost),  provokacija graditeljskog stvaranja i funkcija javnog prostora koja ima svoj socijalni kontekst, jedinstven izgled i prepoznatljiv miris u lokalnom miljeu.



Na predavanju i razgovoru naslovljenom Anamorfoza gradske teksture Boris Podreka će govoriti o  konceptu svog Sna o gradu, koga promišljanja kroz  teksturu i boju koje materijalizuje u arhitekturi. Uz projekciju vizuelnog materijala teme kojima se bavi u teoriji i praksi biće obrazložene na primerima arhitektonskih dela koje je gradio, rekonstrukcijama istorijskih objekata i intervencijama u gradskom tkivu koje je realizovao poslednjih desetak godina u mnogim srednjeevropskim gradovima, kao i u mestima na prostoru cele nekadašnje Jugoslavije.



Boris Podreka je rođen u Beogradu, odrastao je u Trstu, gde se u ranim godinama počeo baviti slikarstvom uz svog mentora Augusta Černigoja (člana Bauhausa). Studirao je skulpturu u Beču, gde je kasnije završio i arhitekturu. Predaje kao gostujući profesor u Lozani, Parizu, Londonu, Veneciji i Harvardu (Boston). Direktor je Instituta za  kompoziciju i teoriju prostora na Arhitektonskom fakultetu u Štutgartu. Između ostalog projektuje stambene i poslovne zgrade, hotele, muzeje i javne prostore širom Evrope. Francuski predsednik Miteran ga je odlikovao sa Chevalier des artes at de letres. Počasni je član Akademija Nauka i umetnosti Slovenije, Hrvatske i Srbije.


 



Datum objavljivanja: 18.05.2011.