Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Ana Vrtačnik: Percepcija kao transgresija prostora

Izložba autorke Ane Vrtačnik, " Percepcija kao transgresija prostora", otvara se u sredu, 28. oktobra u 19h u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Izložbu otvara prof. Vlado Rančić i prof. dr. Dragan Prole.

 


Ana Vrtačnik roena je 1991. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2014. godine u klasi profesora Vlade Rančića. Iste godine upisuje master studije slikarstva na Akadmiji umetnosti u Novom Sadu gde je trenutno zaposlena kao saradnik u nastavi na katedri za slikanje. Od 2010. godine aktivno učestvuje na više od pedeset izložbi u zemlji i inostranstvu (Srbija, Bosna i Hercegovina, Kina, Hrvatska, Švajcarska, Belgija, Danska, Sjedinjene Američke Države, Portugal, Brazil, Kanada, Španija…). Član je udruženja likovnih umetnika Vojvodine. Do sada je osvojila nekoliko nagrada iz oblasti umetnosti, kao što su nagrade iz fondacije "Mali princ" godišnja nagrada departmana likovnih umetnosti na Akademiji umetnosti u Novom Sadu za najbolji umetnički rad iz discipline slikanje, nagrada Fondacije "Milivoj Nikolajević" za najbolji crtež-studiju u akademskoj 2010/2011 godini , prva nagrada 58. Sterijinog pozorja za dizajn pozorišnog plakata i grafičkog dizajna itd.


Ana Vrtačnik, Avgust 2015

"U ciklusu radova pod nazivom Percepcija kao trasgresija prostora bavim se razlaganjem forme opipljivog sveta sa ciljem uspostavljanja nove metafizičke stvarnosti koja nastaje kroz iskustvo metamorfoze čovekovih duhovnih prostora. Sliku postavljam kao refleksiju unutrašnjeg stanja duha, a njen cilj je da ostvari najneposredniji dodir sa unutrašnjim delovanjem slikarevog bića. Likovni izraz baziram na jednoj vrsti apstrakcije, bliskoj poetici enformela, koja je vezana za stvaranje slojevitih struktura materije kroz upotrebu kombinacije slikarskog materijala: uljane boje, voštane paste i sintetičkih industrijskih uljanih boja. Takvim slikarskim pristupom razvila sam interesovanje za fakturu, slojeve i likovni život slike. Kompozicione i ritmičke funkcije unutar dela ostvarujem koncentracijom slojeva u različitim zonama slike gde suprostavljam različite taktilne vrednosti u cilju pružanja nove fakture: senzibilne, prozračne i eterične."


 


Datum objavljivanja: 26.10.2015.