Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Ana Hušman & Marko Tadić: Razglednice

Na izložbi pod nazivom Razglednice, Ane Hušman i Marka Tadića, biće prikazani najnoviji radovi hrvatskih umetnika, koje je publika u Beogradu već imala prilike da upozna.

 


Filmovi Ane Hušman Nogomet i Ručak bili su prikazani prošle godine na 53. Oktobarskom salonu, a na ovogodišnjem Salonu u okviru prezentacije Živog arhiva - Perpetuum mobile mogu se pogledati radovi oba umetnika.


Video fragmenti Ane Hušman (3 video rada) Razglednice i film i trideset kolaža Marka Tadića Borne by the birds govore o procesima konstruisanja značenja i smisla, simbolima, migracijama, mogućnostima i nemogućnostima, melanholiji, fantazijama i fiktivnoj budućnosti.


Izložba je rezultat saradnje kustoskinja iz galerije Studentskog centra iz Zagreba (gde je bila prikazana u maju 2013.) i galerije Podroom, Kulturnog centra Beograda.


Zapitati se o sadržaju razglednice značilo bi možda krenuti u potragu za smislom riječi znamenitost. I za njezinim ishodištem i reprodukcijom(...) Rekla bih da je predmet njihova (Ane Hušman i Marka Tadća) interesa proces fikcionalizacije unutar kojega sjećanje postaje održivo, a pamćenje stvara simbole u smislu identitetnih odrednica. Oboje, nimalo slučajno, koriste postupak animacije. Animirati znači učiniti nešto živim, pokrenuti nepokretno, ili doslovce opremiti nešto dušom (...)


(preuzeto iz teksta Leonide Kovač)


Ana Hušman (Zagreb, 1977.) Diplomirala je na Odseku za multimedije i nastavnički smer Akademije likovnih umetnosti u Zagrebu 2002. Od 2006. radi kao viša asistentkinja na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu, na Odseku za animirani film i nove medije.

Radi eksperimentalne filmove u kojima istražuje i proučava mogućnosti animacije, dokumentarnih elemenata u filmu, rada s naturščicima te mogućnosti artikulacije i glasa. Učestvovala je na brojnim izložbama u Hrvatskoj i inostranstvu, kao i međunarodnim festivalima.  Za svoje poslednje radove dobila je više domaćih i internacionalnih nagrada. Radove je izlagala, između ostalog i na 9. Bijenalu u Gvanguju; 53. Oktobarskom salonu u Beogradu, Galeriji Medienturm u Gracu, u Muzeju savremene umetnosti Ludvig u Budimpešti,  lucy” bodig & ART ON STAGE, URA, u Istanbulu, Zimskom filmskog festivalu u Štutgartu, Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu, na filmskom festivalu u Zagrebu 25 fps i na festivalu u Lajpcigu DOK.   


www.anahusman.net


Marko Tadić (Sisak, 1979.) Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovne umetnosti u Firenci u Italiji. U svom radu najviše koristi medij crteža i animaciju. Izlagao je na devet samostalnih i brojnim grupnim izložbama u Zagrebu, Ljubljani, Beču, Kaselu, Berlinu, Beogradu, Los Anđelesu, Njujorku, Torinu, Sisku, Velikoj Gorici...


Dobitnik je brojnih nagrada među kojima se izdvajaju treća nagrada na T-HT MSU u Zagrebu 2010., Nagrada Radoslav Putar, 2008. i nagrada za crtež na Salonu mladih u Zagrebu 2006.  Među studijskim umetičkim boravcima izdvajaju se Los Anđeles, KulturKontakt u Beču, Radoslav Putar ISCP u Njujorku, KulturBunker u Frankfurtu i HIAP u Helsinkiju. Živi i radi u Zagrebu.


www.markotadic.blogspot.com


 


 


Datum objavljivanja: 04.11.2013.