Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Ana Adamović: Dva hora

Muzej savremene umetnosti u Beogradu poziva vas na otvaranje izložbe “Dva hora” Ane Adamović u petak, 28. februara u 19 časova u Salonu Muzeja savremene umetnosti (Pariska 14). Izložba će biti otvorena do 23. marta 2014. godine. Kustos izložbe je Una Popović.


 


Umetnica Ana Adamović bavi se temama identiteta i sećanja, kako ličnog tako i kolektivnog, kroz dugoročne fotografske i video projekte.



 Izložba Dva hora  sastoji se od tri rada koja možemo unutar galerijskog prostora da definišemo i kao celine. Prva celina podrazumeva prezentovane arhivske materijale: fotografije školskih horova/orkestara iz dečjih albuma koji su se, počev od šezdesetih godina prošlog veka, slali predsedniku Titu za njegov rođendan ili na kraju godine, kao i tekstove o obrazovanju ili školstvu koji su pisani i objavljeni u socijalističkoj Jugoslaviji. Ovaj arhivski materijal autorka značenjski dopunjuje i gradi upisujući ih u druga dva rada, Dva hora i Najlepša je zemlja moja.



 Polazeći od arhivskih fotografija dva dečja hora, hora Kolibri i školskog hora Zavoda za odgoj gluhe djece u Zagrebu iz 1962. godine, umetnica stvara video radove rekonstruišući formu i događaje. Upisujući sadržaj istorijskog materijala u ove video radove, izložbom se predstavlja priča o prošlosti i ideologiji nekadašnje Jugoslavije, pre svega kroz upotrebu i ulogu mladosti i funkcije omladine u istoj.



Fotografija školskog hora Zavoda za odgoj gluhe djece u Zagrebu iz 1962. godine polazište je i vizuelna referenca rada Dva hora (2013).  Za razliku od fotografije, u video radu deca izvode pesmu danas opšteprihvaćenim jezikom znakova, jezikom koji se u zvaničnim jugoslovenskim školama za odgoj dece oštećenog sluha nije koristio šezdesetih godina.





Video rad Najlepša je zemlja moja (2011-2013) predstavlja direktnu rekonstrukciju događaja. 24 godine nakon beogradskog koncerta i 20 godina od početka rata u nekadašnjoj Jugoslaviji, neki od članova hora Kolibri su se okupili kako bi još jednom zajedno otpevali pesmu „Najlepša je zemlja moja” - u istom gradu, ali sasvim drugačijoj zemlji. Hor Kolibri bio je najpoznatiji dečji hor nekadašnje Jugoslavije na čijem repertoaru su, pored dečjih, bile i patriotske pesme.



Ispitujući moguću manipulaciju ideologijom detinjstva u istoriji, izložbom Dva hora neposredno se propituje i sam pojam arhiva, upotreba arhiva i fotografije. Rekonstrukcijom prošlosti deluje se u sadašnjosti: kakvu ulogu prošlost ima u percepciji stvarnosti i anticipaciji budućnosti.



Umetnica se zahvaljuje na korišćenju arhivskog materijala Muzeju istorije Jugoslavije.



Ana Adamović je diplomirala opštu književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, fotografiju je studirala na Institutu za umetnost u Bostonu, a trenutno pohađa doktorske studije na Akademiji umetnosti u Beču. Od 1999. godine izlaže na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Srbiji i inostranstvu:   Braunšvajg, Nemačka; Verona, Italija; Regensburg, Nemačka; Sarajevo, Bosna i Hercegovina; Beograd, Srbija; Beč, Austrija i u drugim zemljama. Dobitnica je nagrade 51. Oktobarskog salona 2010. godine za video rad „Kancona“, kao i Erste nagrade za socijalnu integraciju za rad na projektu „Komunikacija“ 2007. godine. Osnivač je beogradske organizacije Kiosk – platforma za savremenu umetnost. Živi i radi u Beogradu.



www.anaadamovic.com



www.kioskngo.org

Datum objavljivanja: 27.02.2014.