Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Alma Suljević: Bosančica (Žensko pismo)

Kulturni centar Beograda poziva na performans "Bosnčica (Žensko pismo)", autorke Alme Suljević. Četvrtak, 14. novembar u 19 sati, Zepter Expo, bivša RK Kluz, Masarikova 4.

 


“Performans na kojem ću recitovati svoje pjesme, iz zbirke Črni dudi moga dida, pisana u jeziku bosančice, nastale osamdestih godina prošlog stoljeća objavljene u Književnoj reviji nekoliko mjeseci pred početak sukoba u Jugoslaviji. U srednjevjekovnoj Bosni, ovisno o vladarima, muškarci su govorili i pisali: starocrkvenim, latinskim, turskim i arapskim jezikom i njihovim pismom, alhamijado ili jezicima koji sa sobom u svoje izgnanstvo donose Jevreji, ali žene pišu ženskim pismom i bosanskim jezikom. Zahvaljujući ženskom pismu i njegovoj jasnoći, praktičnosti i jednostavnosti, mi danas imamo jedno pismo - pisanu ili brzopisnu ćirilicu. Ono čemu se svakako treba odati počast je fenomenen ženskog pisma u bosanskom jeziku koji zovemo „Bosančica”, a koji je isključivo prepušten korespodenciji žena kao njihovo pravo, kao njihova tajna, kao njihov kod. Rad u cjelosti posvećujem kustosicama Red Min(e)d.”

(Alma Suljević).


Alma Suljević je savremena bosanskohercegovačka umjetnica. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na odseku za vajarstvo, a postdiplomske studije iz oblasti savremene filozofije završila je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Od 1997. godine, predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, gde živi i radi.


 


Datum objavljivanja: 13.11.2013.