Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Alfa Gradovi Nine Todorović

U petak, 2. oktobra u 19 časova u Galeriji MAS, Studio za multimedijalnu umetnost u Odžacima, otvara se izložba digitalnih printova autorke Nine Todorović pod nazivom, "Odbrambene Strukture - Alfa Gradovi". Izložba traje do 15. oktobra, 2009. godine.

 


Ciklus radova "Odbrambene Strukture - Alfa Gradovi" predstavlja rezultat višegodišnjeg istraživanja urbane arhitekture, fenomena usamljenosti i odsustva jedinki unutar grada, kroz različite umetničke medije, a ovog puta u formi fotografije, uz neizbežnu digitalnu manipulaciju.


Naglašavanjem i ponavljanjem segmenata arhitektonskih celina, pojačan je osećaj otudjenosti, i stavljen akcenat na sveprisutnu, materijalnu i opipljivu samoću.


Umnožavanjem tekstura, namernim nametanjem novih zidova, u cilju nekog fiktivnog komfora, postajemo sve više izolovani, i ograničeni sopstvenim iracionalnim željama. Ograničavamo ne samo fizički, nego i mentalni, emotivni, intelektualni prostor...


Gradjevine se pojavljuju, nenadano, neočekivano, kao sablasti osvajaju taj isti prostor, i više nije bitna razlika, da li su one stvarne ili zamišljene, bitno je da poništavaju ljudsko prisustvo i postaju samodovoljne. Rad na ovom ciklusu započet je 2006. godine i još uvek traje. Ovo je direktan nastavak serije "DIGITALNI PROSTORI (In, Between and Out)."


Nina Todorović je rođena u Beogradu, 1973. godine. Diplomirala 1999. na FLU, odsek slikarstvo, u klasi profesora Čedomira Vasića. Od 2000. član ULUS-a, sa statusom samostalnog umetnika. 2002. magistrirala, u klasi istog profesora. Trenutno pohadja Umetničke doktorske studije, na FLU, Beograd. Od 1995. godine aktivno izlaže, a do sada imala 22 samostalne i učestvovala na preko 130 grupnih izložbi, kao i brojnim likovnim kolonijama, radionicama i web projektima, u zemlji i inostranstvu (Kanada, Belgija, Madjarska,  Makedonija, SAD, Slovenija, Estonija, Nemačka, Italija, Švajcarska, Rusija, Švedska,).


Nagrade i otkupi:


2008.  OTKUP 2008 - konkurs Gradskog sekretarijata za kulturu,


2007.  Wachtraum Award, u okviru Pixelstorm on-line projekta, Cirih, Švajcarska,


2006.  Konkurs BombART, projekat Mediterannean Art Meeting, Abruzzo, Italija,


- Nagrada za proširene medije, Prolećna izložba 2006, Umetnički paviljon "Cvijeta Zuzorić",

- Posebna nagrada likovne kolonije "Sopoćanska vidjenja" Novi Pazar, na Prolećnom salonu


2006.    Umetnička galerija "Stara Kapetanija",

2005.    Pohvala žirija na Prolećnoj izložbi 2005 - Umetnički paviljon "Cvijeta Zuzorić", Beograd,

2003.    OTKUP 2003 - konkurs Gradskog sekretarijata za kulturu,


http://www.ninatodorovic.com


 


Datum objavljivanja: 29.09.2009.