Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Alexander Del Re 17 susreta na slepo

Izvođenje performansa u sklopu 13. Međunarodnog festivala multimedijalne umetnosti – IMAF 2011 + Čile u subotu, 5. novembra sa početkom u 19 h performanse će izvesti umetnici iz Čilea: Alexander Del Re "17 susreta na slepo" – Susret # 3 i Cristóbal Yáñez Lanzarini "Nepotrebno".


 


Alexander Del Re (Čile)



Alexander Del Re je predavač, kustos i performer od 1993; do sada je prikazao svoje radove u 17 zemalja Evrope, Azije i Amerika. Nedavno je bio gost kustos međunarodnog performans art festivala “Interakcje” u Poljskoj i “Blow!” u nemačkoj. Kao umetnik, prikazao je svoj rad na mnogim festivalima uključujući i "Cleveland PAF '96" (Klivlend, SAD), "Currency 2002" (Njujork, SAD), "eBent'02" (Barselona, Španija), "Full Nelson 5" (Los Anđeles, SAD), "9th NIPAF Asian Performance Art Series '04", (Tokio, Nagoja, Kjoto i Nagano, Japan), "7a*11d" (Toronto, Kanada), "FIX" (Belfast, V. Britanija), “Jornadas de Performance Latinoamericana en ExTeresa Arte Actual” (Meksiko Siti, Meksiko), “Encuentro Mundial de Arte Corporal” (Karakas, Venecuela), “Mobius Internacional Festival of Performance Art” (Boston, SAD), “National Review of Live Art” (Glazgov, Škotska) , “La-bas” (Helsinki, Finska), “Akcja / Accion” (Krakov, Poljska) and “Live Art Göteborg” (Geteborg, Švedska). Učestvovao je na mnogim konferencijama, razgovorima i panelima koji se tiču performansa u Čileu i inostranstvu; podučavao je performans u radionicama i master odeljenjima u Severnoj Irskoj, Finskoj, Nemačkoj, Škotskoj, Meksiku, Venecueli, Argentini, Urugvaju i Čileu. Organizovao je i bio kustos prvog međunarodnog festivala performansa u Santjagu, Čile, nazvanom “Performare”, 1997. godine. Koosnivač PerfoPuerto nezavisne umetničke

organizacije performera sa kojom je organizovao 12 međunarodnih festivala od 2002. do 2008. godine, prikazujući radove preko 120 umetnika iz 30 zemalja sveta. Trenutno je koosnivač i urednik PerfoLinka, Latinskoameričke platforme za performans, sa regionalnim sekcijama u Venecueli, Meksiku, Urugvaju i Čileu. Sa organizacijom je nedavno postavio i proizveo festivale “Vitae” u Karakasu, Venecuela i “Vrli novi svet” u Santjagu, Čile, “Alumni” u Montevideu, Urugvaj i Kosepsionu, Čile.



"Zainteresovan sam za odnose između mene i drugih, i kako sam ja “drugi” od “drugih”, sa implikacijama toga u konstrukciji moje sopstvenosti kao umetnika u eri u kojoj je slika drugog procenjena kroz korišćenje tehnologije; posebno sam zainteresovan za korišćenje nadzorne tehnologije kao medija istraživanja naših odnosa sa opaženim svetom drugih."



Performans: “17 susreta na slepo – Susret # 3”, u saradnji sa Martyna Piasecka (poljska umetnica i fotograf).



Projekat se sastoji od serije saradnji u performansu sa različitim ženama iz celog sveta, na različitim lokacijama, nazvan “17 susreta na slepo”. Ideja performansa su susreti na određenim mestima uz donošenje materijala i ideja za koje ste zainteresovani, a ja donosim svoje ideje i materijale, zatim izvodimo zajednički performans koristeći materijale i ideje onog drugog. Tako se performans dešava nepredviđeno, ispitujući naše sopstvene ideje. Uz punu formu saradnje, izostavljajući samo emocionalne i praktične elemente stvarne veze. Serijal performansa pokušava da povuče paralelu dešavanja u stvarnim susretima na slepo, u kojima zaista ne znamo šta da očekujemo, ali donosimo svoja skrivena očekivanja i shvatanje onoga šta smo.


 



Datum objavljivanja: 01.11.2011.