Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Aleksandra Popović / Fejs

U Gradskoj galeriji Požega od 7. do 25. oktobra, postavljena je izložba aleksandre Popović, pod nazivom, "Fejs".

 


Aleksandra Popovic je rođena 1981.godine. Gimnaziju  je zavrsila u Kruševcu 2000.godine, a potom 2004. godine diplomirala na Akademiji umetnosti BK, na smeru umetnička fotografija. Na Fakultetu organizacionih nauka, (2008) završila specijalisticke studije – smer Menadžment kulture i umetnosti.

 

Samostalne izlozbe

2010. - Gradska galerija Požega

2010. - Gradska galerija Užice

2009. - Magacin, Beograd

2007. - Galerija, Kruševac,

2006. - Galerija Artget, Beograd

2003. - Kuća Simić, Kruševac

 

Učestvovala na više grupnih izložbi i workshop-ova  u zemlji i u inostranstvu. Radi kao urednik fotografije i glavni fotograf u Foto studiju »Aurora« u Beogradu.

                                                                                         

Prostorno-vremenske granice se brisu: udaljeno postaje bliže, a pojedinac se istovremeno udaljava od svog prvog suseda. Na Fejsbuku, oni su podjednako bliski/udaljeni. To je jedan novi sistem, novi svet, u kome identitet biva zamenjen fejsbuk-profilom. Hteo korisnik Fejsbuka to ili ne – to se događa. Naprosto, plasiranjem i selekcijom informacija o sebi, čak i kad nema nameru da to čini – on je čini i između fejsbuk profila i identiteta nema znaka jednakosti. U tom novom svetu su „samo odabrani“ i samo odabrani mogu da pristupe određenim infomacijama. O tim infomacijama ostali fejsbuk-profili imaju stav: Fejsbuk postaje mesto javne debate o ličnim ili manje ličnim informacijama (fotografijama, „what on your mind“ (statusima), wall-ovima, fan wall-ovima itd.).


Samim ulaskom u taj svet, već je korisnik pristao na pravila igre i većina im se verno povinuje. Malo je onih koji ne koriste Fejsbuk za neku vrstu svog javnog eksponiranja, stavljanja ličnih fotografija, informacija o sebi (šta voli, kojoj grupi pripada, čiji je „fan“ i td.). To je svojevrsna vrsta autoreklame. Fejsbuk tako postaje „narcisovo ogledalo“ (Pjer Burdije), mesto svojevrsne narcisoidne egzibicije. Još je Berkli govorio: «Biti, znači biti opažen». To danas, više nego ikad, ima svoju težinu. I zato većina ljudi, nevezano od toga kojom se profesijom bave, redovno imaju svoje „postavke izložbi“ fotografija (često autoportreta) na Fejsbuku. Manje ili više uvereni u umetničku dimenziju svojih fotografija, čim prave postavku, smatraju sebe dovoljno zanimljivim da bi ih i drugi ljudi gledali. (Jelena Popodić)


 


Datum objavljivanja: 08.10.2010.