Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Aleksandar Đurić, Slika i stav

U petak, 14. oktobra u Galeriji 73, Požeška 83a, u 19 sati, otvara se samostalna izložba slika autora Aleksandra Đurića, pod nazivom, "Slika i stav". Izložba traje do 27. oktobra, 2011. godine.

 


Aleksandar Đurić rođen je 1953. godine u Beogradu. Diplomirao je Jugoslovensku i opštu književnost na Filološkom fakultetu i završio postdiplomske studije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Slikarstvo mu je profesionalno opredeljenje i član je ULUS-a i Društva srpskih umetnika LADA. U statusu je istaktnutogumetnika. Dela autora čuvaju se u kolekcijama Narodnog Muzeja, Muzeja savremene umetnosti, Narodne biblioteke Srbije u Beogradu, Muzeju grada Beograda, Fondacije Cepter i drugim javnim i privatnim zbirkama. Skulptura JEDRO izvedena je u trajnon materijalu na Trgu Sunca u Budvi, 2007. godine. Objavljuje tekstove iz oblasti likovnih umetnosti, član je međunarodne asocijacije umetničkih kritičara - AICA, a bio je i višegodišnji likovni kritičar dnevnog lista "Politika". Zavod za izdavanje udžbenika iz Beograda objavio je 2001. godine traktat Aleksandra Đurića iz teorije savremene umetnosti  naslovljen "Simultano oko".




U Galeriji ‘73 predstaviće se izložbom slika pod nazivom Slika i stav. Izložba sadrži dvanaest slika većeg formata povezanih u celovitu likovnu priču u kojoj se začinju mnoga interesantna pitanja poput ovih: Kakav je položaj slikarstva u društvu, danas; Umetnost i njena instrumentalizacija; Mesto i uloga savremenog slikara; Kakvi su odnosi likovnog i vizuelnog; Da li se jasno uočavaju nove kristalizacije vizuelne kulture ...


Slika je za Đurića prostor velikog tainstva koji on prezentuje nastojeći da eksplikacijom ne naruši čaroliju mogućnosti različitih i raznolikih sagledavanja.


Portfolio Galerija 73


 


Datum objavljivanja: 11.10.2011.