Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Akvareli Momira Aramuša

Izložba akvarela autora, Momira Armuša od 6.- 20. aprila, 2015. Foaje Kulturnog centra Pančeva, Vojvode Živojina Mišića 4, Pančevo.


 


Postavku izložbe čini 24 akvarela sa pejsažnom tematikom. Momir Armuš rođen je 1951. godine u Naklu, opština Peć, dolazi nam iz Sokobanje. Na studijama slikarstva Fakultetu  primenjenih umetnosti u Beogradu diplomirao je 1976. godine. Izlagao je na preko 80 kolektivnih i samostalnih izložbi i učestvovao u radu 52 likovne kolonije. „Opredeljujući se za pejsaž, Armuš se opredelio za tradiciju definišući ga kao jedan od svojih osnovnih likovnih tema. Ali znamo da je broj umetnika koji se opredeljuju za akvarel veoma mali, Armušev izbor za ovu tešku i zahtevnu tehniku je utoliko dragoceniji za našu umetničku praksu.Okružen bajkovitom prirodom Ozrena i Rtnja, slikar je u njihovom okružju počeo tragati za sopstvenim slikarskim postupkom trudeći se da svoj stav o oponašanju stvarnosti definiše kao tumačenje, a ne kao kopiranje prirode. Stvorivši sopstvenu akvarelističku alhemiju gradi autentičan likovni rukopis obojen jakim akcentima komplementarnih tonova žute, vermijona, pa i onih koji vode do zagasitih okera i sijene. Linija je upečatljiva, praćena snažnim potezima četke, što otkriva ruku dobrog crtača koji je za ovu tehniku neophodan“, napisao je u svojoj likovnoj kritici istoričar umetnosti i slikar Vlastimir Nikolić.





Rođen 27.6.1951. godine u Naklu, opština Peć, Kosovo i Metohija, republika Srbija. Srednju umetničku školu završava u Peći u kojoj su mu slikarstvo predavali profesori Sveta Kamenović i Velјko Radović a vajanje profesor Radomir - Musa Miketić. Na fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 1971. godine upisuje studije slikarstva. Prve dve godine studira u klasi profesora Gradimira Petrovića a naredne tri u klasi profesora Rajka Nikolića. Kao student završne godine u organizaciji Fakulteta odlazi na dvanajestodnevno studijsko putovanje u Pariz. Na katedri slikarstva diplomira 11.juna 1976. godine. Po završetku studija živi u Inđiji a radi kao profesor likovne kulture u Srednjoj Hemijsko-tehnološkoj školi u Školskom centru Mlinpek u Novom Sadu. Na jesen 1977. godine odlazi na odsluženje vojnog roka u Lukavici kod Sarajeva. Nakon odsluženja vojnog roka nastanjuje se u Srbobranu i radi kao profesor likovne kulture u Osnovnoj školi „20 oktobar“ u Vrbasu. Od 1979. godine živi u Sokobanji i radi u Osnovnoj školi „Mitropolit Mihailo“ a od 1993. godine i u Srednjoj školi „Branislav Nušić“, gde predaje likovnu kulturu, istoriju umetnosti i umetničko oblikovanje.U Sokobanji 1996. godine sa slikarima Milunom Mitrovićem i Vojislavom Stojanovićem učestvuje u osnivanju Umetničke kolonije Sokograd i postaje član umetničkog saveta iste. Za člana umetničkog saveta Likovne kolonije Memorijal Grujice Lazarevića u Rudovcima izabran je 2007. godine. Član je ULUPUDS-a u Beogradu i ULU-a u Aleksincu.



Samostalne izložbe:



1970. Peć - Galerija Doma kulture

1976. Peć - Galerija Doma JNA

1981. Sokobanja - Galerija Centra za kulturu

1990. Sokobanja - Galerija Zavičajnog muzeja

1997. Sokobanja - Kafe galerija Merlin

2000. Beograd - Galerija Božidara Adžije

Zrenjanin - Galerija Duhovnog centra

Sokobnanja - Galerija Zavičajnog muzeja

2001. Aleksinac - Centar za kulturu i umetnost

Sokobanja - Cafe gallery 86 - 98

Prokuplјe - Galerija „Bože Ilića“

2002. Kragujevac - Dom omladine Galerija akvarela

2004. Sokobanja - sala restorana Splendid

2006. Sokobanja - Galerija legata Miluna Mitrovića

2008. Niš - Niški kulturni centar

Beograd - Poseydon-Pavilјon Spasić, Galerija Spirala

2010. Sokobanja - Cafe gallery 86 - 98

Beograd - Galerija ART centar

2011. Pirot - Galerija Čedomir Krstić

2015. Opovo – Galerija Jovan Popović



Grupno izlagao preko osamdeset puta u Srbiji, Republici Srpskoj, Federaciji Bosne i Hercegovine, Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji. Učestvovao u radu na 55. likovne kolonije. Slike mu se nalaze u galerijama i privatnim zbirkama u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Kralјevu, Leskovcu, Aleksandrovcu, Pančevu, Zrenjaninu, Prokuplјu, Zaječaru, Golubcu, Bajinoj Bašti, Svrlјigu, Zubinom Potoku, Kosovskoj Mitrovici, Kuršumliji, Golubincima, Srbobranu, Čoki, Prilipcu, Banji Vrujci, Ribarskoj banji, Lukovskoj banji, Aleksincu i Sokobanji. U galerijama na Palama i Jahorini i privatnim zbirkama u Sent Luisu, Kuvajtu, Lozani, Cirihu, Torgonu, Skoplјu, Podgorici i Plavu.


 


 



Datum objavljivanja: 06.04.2015.