Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Akvareli Milomirke Petrović Đokić

U utorak, 21. juna u 19 sati u Galeriji SKC Novi Beograd, otvara se samostalna izložba autorke Milomirke Petrović Đokić, pod nazivom, "Egejska i druga leta", (akvareli). Izložba traje do 30. juna. Realizacija Ljiljana Subotić


 


"Reč je o akvarelima specifične estetike, kojima slikarka fokusira vrele urbane morske pejzaže i portrete iz svog neposrednog okruženja. Opredelivši se za ovu likovnu disciplinu umetnica je svesno ušla u nesvakidašnju igru bojom i oblikom, jer na njenim akvarelima boja nije samo razlivena asocijativna mrlja, već strogo definisan i pedantno određen prostor, kojim ona postiže sve - i crtež i svetlost i igru senke, pa čak i psihološku notu portretisanih ličnosti. U našem vremenu se često postavlja pitanje da li je umetnost dovoljno angažovana da ostavlja trag o specifičnostima naših života i naših dana. Puni boje, svetlosti i radosti ovi Milomirkini akvareli su takođe angažovano slikarstvo. Zapravo,  ona kroz njih daruje lepotu i svetlost. A ima li ičeg lekovitijeg u vremenu nego umeti drugima pokazati radost i zaradovati ih, obasjati lepim?


Ovom izložbom još jednom svedoči koliko se mnogo može ispričati jednom naoko, laganom slikom - ako je majstor boje i četkice pravi. Svi akvareli duboko su prožeti intimnim  poimanjem i stvarnim ličnostima iz slikarkinog okruženja, a nose univerzalni jezik iskrenog i nadahnutog stvaralaštva."


 



Datum objavljivanja: 17.06.2011.