Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Akt u slikarstvu Petra Dobrovića

Javno vođenje kroz izložbu AKT u slikarstvu Petra Dobrovića i razgovor sa Rajkom Bošković, autorkom izložbe u subotu, 2. juna 2012. godine u 13. časova, Galerija Petra Dobrovića (Kralja Petra 36).


 


Akt kao tema zaokuplja Petra Dobrovića od samog početka njegovog stvaralaštva i njoj se vraća tokom celog svog umetničkog stvaranja. Na izložbi Akt u slikarstvu Petra Dobrovića predstavljano je 21 delo ovog umetnika – raznovrsnih tehnika (ulja na platnu, pastela, akvarela, tempera, gvaševa i crteža) iz različitih perioda njegovog slikarskog opusa.



U Dobrovićevom slikarstvu akt je povod za različita istraživanja, stilska i tematska, počev od mitoloških i biblijskih tema u ranom periodu, preko istraživanja kubističkih, ekspresionističkih i fovističkih formi, anatomskih studija nagog tela, do intimističkih prikaza akta u enterijeru.



Posebnost u slikarskom opusu Petra Dobrovića u odnosu na temu akta jeste činjenica da je on jedan od malobrojnih slikara u istoriji umetnosti koji je radio i predstave auto-akta, odnosno kome je sopstveno nago telo poslužilo kao model za sliku.



Osnovna ideja izložbe je nagost kao prirodno (i prvobitno) stanje ljudskog bića, imajući u vidu da je kroz istoriju ljudske civilizacije, prevashodna namena odeće kao zaštite od hladnoće (ili toplote) često postajala odraz gordosti, razmetljivosti i sujete - kao pokazatelja društvenog statusa.



U vremenu u kome smo neprekidno i besomučno zatrpani skarednim prikazima nagote ljudskog tela, putem i štampanih, i elektronskih medija, ova izložba ima za cilj da predoči i ukaže na umetničko viđenje i predstavljanje nagosti, kroz jedno poetizovano shvatanje nagosti – kao čednosti i nepatvorene čistote iskonskog postojanja ljudskog bića.



Stručno vođenje za najavljene grupne posete na tel.  (011) 262 2163       rajka@msub.org.rs



Izložba će trajati do 17.12.2012.


 


 



Datum objavljivanja: 30.05.2012.