Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Akt u slikarstvu Petra Dobrovića

Izložba, Akt u slikarstvu Petra Dobrovića, autorke izložbe Rajke Bošković, otvara se u četvrtak, 22. decembra u 19. sati. Na izložbi biće predstavljano 29 dela ovog umetnika – raznovrsnih tehnika (ulja na platnu, pastela, akvarela, tempera, gvaševa i crteža) iz različitih perioda.


 


Muzej savremene umetnosti Beograd / Galerija Petra Dobrovića, Kralja Petra 36/IV



Akt kao tema zaokuplja Petra Dobrovića od samog početka njegovog stvaralaštva i njoj se vraća tokom celog svog umetničkog stvaranja. Na izložbi Akt u slikarstvu Petra Dobrovića biće predstavljano 29 dela ovog umetnika – raznovrsnih tehnika (ulja na platnu, pastela, akvarela, tempera, gvaševa i crteža) iz različitih perioda njegovog slikarskog opusa.



U Dobrovićevom slikarstvu akt je povod za različita istraživanja, stilska i tematska, počev od mitoloških i biblijskih tema u ranom periodu, preko istraživanja kubističkih, ekspresionističkih i fovističkih formi, anatomskih studija nagog tela, do intimističkih prikaza akta u enterijeru.



Posebnost u slikarskom opusu Petra Dobrovića u odnosu na temu akta jeste činjenica da je on jedan od malobrojnih slikara u istoriji umetnosti koji je radio i predstave auto-akta, odnosno kome je sopstveno nago telo poslužilo kao model za sliku.



Osnovna ideja izložbe je nagost kao prirodno (i prvobitno) stanje ljudskog bića, imajući u vidu da je kroz istoriju ljudske civilizacije, prevashodna namena odeće kao zaštite od hladnoće (ili toplote) često postajala odraz gordosti, razmetljivosti i sujete - kao pokazatelja društvenog statusa.


U vremenu u kome smo neprekidno i besomučno zatrpani skarednim prikazima nagote ljudskog tela, putem i štamanih, i elektronskih medija, ova izložba ima za cilj da predoči i ukaže na umetničko viđenje i predstavljanje nagosti, kroz jedno poetizovano shvatanje nagosti – kao čednosti i nepatvorene čistote iskonskog postojanja ljudskog bića.



Stručno vođenje za najvaljene grupne posete na tel. (011) 262 2163  rajka@msub.org.rs





Petar Dobrović  (1890, Pečuj – 1942, Beograd)




1890. Petar Dobrović rođen  je 14. januara u Pečuju u obrazovanoj porodici srpskog trgovca Petra Dobrovića. Studira na Likovnoj akademiji u Buidmpešti. 1911. prvi put izlaže, u Nacionalnom salonu.  1912-1914. Prvi period i prvi boravak u Parizu. Pod uticajem sezanizma i kubizma stvara seriju kubističkih i sezanističkih crteža.  Vraća se u Pečuj i boravi  u likovnoj koloniji u Kečkemetu.  1915-1918. slika u Pečuju i Budimpešti. Okreće se renesansnim uzorima, velikim majstorima. 1918. Učestvuje u pobuni Šestog pešadijskog puka u Pečuju, gde je i uhapšen. Za vreme kapitulacije Austrougarske i mađarske bune Bele Kuna uspeo da pobegne i stigne u Novi Sad. 1919-1926. Teoretski formuliše težnju ka «monumentalnoj umetnosti XX veka», a protiv «efemernog i eventualnog oblika». Sa Jobom, Bijelićem, Konjovićem i Šumanovićem tipičan predstavnik III «konstruktivne» , «sintetičke» decenije u srpskom slikarstvu. 1919. Učestvuje na Izložbi grupe jugoslovenskih umetnika u Parizu, čime se odvaja od mađarskog likovnog miljea i pridružuje jugoslovenskom kulturnom prostoru. Priređuje prvu samostalnu izložbu u Jugoslaviji.  1921. Boravi u Firenci. Uticaj Mikelanđelovih skulptura. Dobrovićeve forme postaju klasičnije i monumentalnije. Povratak u Pečuj. Predsednik kratkotrajne (8 dana) Baranjske srpsko-mađarske republike. Osuđen na smrt «u odsustvu». Nastanjuje se u Beogradu.  1927-1930. Prelazni period. Sa prekidima boravi u Parizu. Sezanizam i stilski tradicionalizam želi da pomiri sa uticajima Van Goga i Matisa, klasično sa baroknim, ton sa čistom bojom. Piše likovne kritike na nemačkom za Pariser Deutsche Zeitung.  Leto provodi sa Konjovićem na Azurnoj obali u Cagnes-sur-Mer gde nastaje preokret. Putuje u Mline i na Lopud. Ciklus čiste boje i «plamsave arabeske». Jedan od osnivača grupe Oblik.  1931-1941. Treći, glavni period: koloristički i ekspresionistički stil -  čista boja i naglašen gest. hedonizam kao životni stav, a modernizam  kao umetničko opredeljenje.  1931. Boravak u Holandiji. Studira Rembranta, slika gradske predele . 1932. Izlaže u Pragu sa bratom, arh. Nikolom Dobrovićem. Slika na moru, Fruškoj gori.  1934. Saradnik časopisa  Danas u redakciji Miroslava Krleže i Milana Bogdanovića. Na Kolarčevom narodnom univerzitetu osniva i vodi večernji kurs figurativnog crtanja. 1937. Jedan od osnivača i prvih profesora na Umetničkoj akademiji u Beogradu. 1938. Izlaže na XXI Bijenalu u Veneciji. 1940. Poslednji boravak na Hvaru. Slika Konavljane, Pejsaže sa Hvara, Starog Bepa, Karanfile. 1941. Posle bombardovanja Beograda povlači se u Grocku. Slika mirne, skoro impresionističke pejzaže. 1942. Umire u Beogradu.






Galerija Petra Dobrovića

 

Galerija Petra Dobrovića, otvorena 1974. godine, čiji je osnivač Grad Beograd,  poseduje Osnivački Fond od 124 dela autora Petra Dobrovića (ulja na platnu, tempera, akvarela i pastela, i crteža) kojeg je umetnikova porodica poklonila Gradu Beogradu. Grad Beograd je ovu galeriju-legat predao na stručno staranje Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Danas se u okviru Galerije čuvaju i dela koja je umetnikov sin, Đorđe Dobrović, ostavio 2002. godine testamentom Beogradu. Osim umetničkih dela, fond Galerije čini i dokumentarna građa o životu i delovanju Petra Dobrovića, koja je obrađena i publikovana zahvaljujući zalaganju umetnikove supruge, Olge Dobrović.



U Galeriji se od 2010. godine prave godišnje postavke iz opusa Petra Dobrovića,  u vidu tematskih izložbi. Nakon izložbe održane tokom 2010. godine Remek dela Petra Dobrovića, autora Žane Gvozdenović, muzejskog savetnika MSU, sledi izložba Akt u slikarstvu Petra Dobrovića, autora Rajke Bošković, višeg kustosa MSU. Ovim  projektom se uključujemo u jubilarnu proslavu Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu  - obeležavanje 75 godina od osnivanja ovog fakulteta, čiji su osnivači Petar Dobrović, Toma Rosandića, Sretena Stojanovića i Milo Milunović. Tim povodom, tokom 2012. godine, u saradnji sa FLU u Beogradu, u Galeriji će biti organizovane razne prateće aktivnosti, promocija kataloga, okrugli sto i predstavljanje opusa Petra Dobrovića. 


 


 



Datum objavljivanja: 19.12.2011.