Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

AKC Gračanica

Kulturni centar REX 24. decembra 2013. u 20h., trodnevno predstavljanje aktivnosti AKC Gračanica kroz izložbe radova sa umetničkih kolonija u Gračanici i projekciju dokumentarnog filma o AKC Gračanica.


 


otvaranje izložbe i performans KLON INŽENJERING 24. decembar u 20:00



+ muzički program (25. decembar, 20:00)

+ razgovor sa autorima i autorkama i timom AKC Gračanica (26. decembar, 19:00)



Učestvuju: kolektivi Dedice, Fanzin Ceger & Bata Dane Art, Art Brut Serbia, Mubareć, Kino Pleme, umetnici i umetnice: Katarina Petrović, Aleksandar Radović, Milena Cvetković, Nol Sahatciu, Brilant Pireva, Yll Xhaferi, Milena Vukajlović, Milisav Šarac, C L VRS, Marko Dabetić, Strajk Lucicki...



Predstojeći trodnevni Showcase u Rexu predstaviće zainteresovanoj publici rezultate tri interdisciplinarne umetničke kolonije, koje su okupile umetnike i umetnice iz umetničkih kolektiva Dedice, Art Brut Serbia i Mubareć, kao i individualne umetnike kao što su Katarina Petrović, Aleksandar Radović, Brilant Pireava & Yll Xhaferi, Nol Sahatchiu, koji su se do sada predstavili publici na izložbama u Gračanici, Pančevu i Beogradu.



Odabrani radovi ovih umetnika uključuju klasične art forme: slikarstvo, crtež, grafiku i video, kao i fuziju istih kroz neke od radova. Neki od njih se bave i muzikom, te će se predtsaviti i svojim DJ setovima i koncertom.



Ovaj SHOWCASE će biti izuzetna prilika da se upoznamo sa radom Alternativnog kulturnog centra Gračanica, jer ćemo u pratećem programu imati priliku da pogledamo projekciju dokumentarnog filma o AKCu i razgovaramo sa autorima i timom centra.



Više o centru:



Alternativni kutlturni centar u Gračanici, osnovan avgusta 2011. godine, sada je bez dvoumljenja najaktivniji nezavisni kulturni centar na centralnom Kosovu i širem regionu, i jedina organizacija sa takvom agendom na teritoriji čitavom Kosovu. Sa preko 65 događaja godišnje, u uslovima karakterističnim za kulturnu i geopolitičku klimu mesta na kome deluje, AKCG je ključni faktor duhovnog i mentalnog opstanka kreativnih individualaca i jedan od najbitnijih generatora novog i okolnostima prilagoćenog, vida kulturne produkcije kosovskih Srba ali i svih drugih stanovnika ovog područja. Centar predstavlja mesto na kome šira zajednica može da dođe u kontakt sa sadržajima koji bi se u najširem smislu mogli nazvati alternativnim, bilo da žele da se kreativno izraze u bilo kojoj umetničkoj formi ili da svojim prisustvom i delovanjem doprinesu premošćivanju negativnih taloga istorijskog nasleđa.



Različitošću svojih redovnih aktivnosti, kao što su likovne kolonije, radionice i treninzi, jam session večeri i izložbe, a u skorije vreme i predavanja iz oblasti istorije umetnosti u okviru kino-kluba AKCa Filmska sreda, besplatni časovi engleskog jezika, časovi gitare i bubnjeva, kao i vanrednim gostovanjima muzičara iz različitih delova sveta i jednokratno osmišljenim zabavnim večerima otvorenim za najširu javnost, Alternativni kulturni centar istrajava u svojoj nameri da Kosovo oboji drugačijim bojama. Rad AKCG ne samo da prate lokalni mediji i mreže nezavisnih TV stanica, već je o njemu pisano i u New York Times-u, a reportaža prikazana i na nacionalnom kanalu Radio televizije Srbije. Vodeći se pravilom da je rad najbolja reakcija na nimalo laku društvenu stvarnost, AKC nastavlja svoju misiju. U planu su pokretanje sopstvene audio i video produkcije, reanimacija književnog života mladih, novi koncerti, nova gostovanja i nova povezivanja sa partnerima van Kosova, sa krajnjim ciljem demarginalizacije centralnog Kosova kao kulturne sredine.



Od avgusta 2013. godine, Alternativni kulturni centar je, u saradnji sa partnerskim organizacijama sa Kosova i iz Beograda, započeo realizaciju projekta "Hub for Serbia-Kosovo Cultural Exchange", u nameri da poveže Gračanicu i centralno Kosovo, kao i zainteresovane pojedince i organizacije iz šireg regiona, sa umetnicima, umetničkim formacijama, aktivistima i organizacijama i Srbije.


 



Datum objavljivanja: 24.12.2013.