Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Ah, te cipele

Izložba, "Ah, te cipele !" - Ženska obuća XIX i XX veka iz kolekcija Muzeja primenjene umetnosti. Muzej primenjene umetnosti, otvaranje: četvrtak, 16. maj 2013. u 19 časova. Izložbu će otvoriti Maja Studen Petrović, docentkinja Univerziteta umetnosti u Beogradu.


 


Autorke izložbe:  Bojana Popović i Draginja Maskareli, kustoskinje MPU



Organizator: Muzej primenjene umetnosti



Ah te cipele, je izložba Muzeja primenjene umetnosti, na kojoj će, po prvi put, biti predstavljeno stotinak pari ženske obuće iz XIX i XX veka koji se čuvaju u zbirkama Odseka za tekstil i kostim i Odseka za savremenu primenjenu umetnost MPU. Ovu obuću, nošenu u Srbiji,  sa strašću su sakupljale  tri generacije kustoskinja Muzeja, a sada je publici predstavljaju autorke izložbe Bojana Popović i Draginja Maskareli.



Obuća iz zbirke Odseka za tekstil i kostim datira iz perioda od oko 1830. do 1918.godine i prati proces transformacije kroz koji prolazi odevanje srpske građanske klase tokom XIX veka, od tradicionalne orijentalne nošnje ka evropskoj modi. Prvi primerci obuće ušli su u muzej odmah po osnivanju, 1951. godine, sa zbirkom slikara i grafičara Ljube Ivanovića. Reč je o tradicionalnim vrstama obuće koja je nošena kao deo gradske nošnje u XIX veku: papučama, mestvama i nanulama. Prvi primerci evropske modne obuće pridružili su im se 1957. godine: čizme za šetnju iz 1914. godine i satenske cipele za veče napravljene oko 1927. godine.



Na prvoj izložbi savremenog jugoslovenskog industrijskog dizajna, održanoj 1961. godine u Muzeju primenjene umetnosti, prikazani su i proizvodi fabrika obuće – „Koštane“ iz Vranja, fabrike „Oro“ sa Cetinja i Tvornice obuće „Derventa“. Ženske cipele, artikal br. 4073, proizvedene u Derventi te 1961. godine istovremeno su i prvi par savremene obuće koji je postao deo muzejskih kolekcija. Kada je pet godina kasnije osnovan Odsek za savremenu primenjenu umetnost, formirana je i kolekcija odevnih predmeta, nastalih od 1918. do danas. Zahvaljujući, pre svega, poklonima darodavaca, ova kolekcija se intenzivno popunjava.



Obuća, kao i drugi predmeti neophodni u svakodnevnom životu, odražava obilje pojava koje oblikuju svaku epohu. Izložba Ah te cipele! svojevrsni je retrovizor – ogledalo koje nam dozvoljava da bacimo pogled na poslednja dva veka u istoriji Srbije, od kraja turskih vremena do kraja njenog postojanja u jugoslovenskoj zajednici naroda. Ukazuje i na ogromni opšti tehnološki napredak postignut u XIX i XX veku, koji je omogućio masovnu modnu proizvodnju i potrošnju. Pored toga, primerci izložene ženske obuće pružaju estetsko zadovoljstvo i svedoče o stalnim promenama mode i poimanja elegancije, luksuza, udobnosti, ženstvenosti i seksipila.


 



Datum objavljivanja: 13.05.2013.