Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Afro Festival 2009

U Muzeju afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, od 25. do 28. juna održaće se Afro Festival 2009.

 


Program Afro Festivala 09 realizovan je zahvaljujući sredstvima Sekretarijata za kulturu Skupštine grada Beograda, sponzorima, Mitros Music, Orange Studio, Belmedic, uz podršku predstavnika ambasada afričkih zemalja u Beogradu.




ČETVRTAK 25. JUN

19h / Razgovor o projektu „AinB“

20h / Otvaranje izložbe „AinB“

Izložbu otvara dr Miroslava Lukić Krstanović (Etnografski institut SANU)


Izložba „AinB“, zajednički je projekat fotografa Nebojše Babića i kustosa Ane Sladojević. Učesnici su prijatelji Muzeja koji su poreklom, jezikom ili porodično povezani sa Afrikom: Emma Ashiantide, Isaac Nana Amissah-Eshun, Alberto Dias, Arafan Djassi (in memoriam), Biradieye Fall, Ivon Jafali, Abdellatyf Kharmouch, Tarik Kharmouch, Hamadahamane Maiga, Mihajlo Idrisa Maiga, Tamara Kabangu Maiga, Alfaris Sajed, Hani Tajeb. Kroz priče u prvom licu, koje prate portrete, rekonstruiše se njihov odnos prema sredini u kojoj žive. Video snimak je urađen u saradnji sa rediteljem Aleksandrom Maričićem.

Izložba realizovana u saradnji sa ORANGE Studiom.


PETAK 26. JUN

18h / predavanje „Na poziv rase od Sabe“, dr Vesna Cakeljić

Predavanje o pesništvu Leopold Sedar Sengora ujedno je i predstavljanje knjige koju je priredila i prevela dr Vesna Cakeljić: „Na poziv rase od Sabe“, u izdanju kuće PAIDEIA (ispred koje će govoriti g. Petar Živadinović).

Teorijski rad dr Cakeljić otkriva nam kompleksno pesničko delo ovog svetski značajnog autora. Posebnost knjige zaokružio je prevodilački talenat uložen u traganje za izrazima na sprskom jeziku, koji odzvanjaju podjednakim zvukom i ritmom kao jezik Sengorove poezije.


21h / koncert: Metamorfoze - Branka Parlić izvodi dela Filip Glasa

(Program: Metamorphosis 1-5, Wichita Vortex Sutra, Modern Love Waltz)

Pijanistkinja Branka Parlić unosi svoju interpretaciju muzike kompozitora Filip Glasa u prostor Muzeja afričke umetnosti. U kontrastu i međusobnoj intervenciji koja nastaje između muzejskog konteksta i koncertne izvedbe, nastaje nov i jedinstven doživljaj, kako prostora tako i muzike.

Koncert pomogli MITROS MUSIC


od 22h / perkusije – Miša Savić i prijatelji


SUBOTA I NEDELJA, 27. i 28. JUN


Subota, 27. Jun

10-18h / Afrički Bazar

Ulaz: 100 din.


Nedelja, 28. Jun

10-18 h / Durbar

14h / Pozdravna reč: Nj.E. Kamal Faqir Benaissa, Ambasador Kraljevine Maroko, Zamenik doajena Afričke grupe u Beogradu


Tokom poslednja dva dana Afro Festivala 2009, eksterijer Muzeja afričke umetnosti transformisaće se u popularni Afrički Bazar i Durbar.

Nedelja, 28. jun, je pre svega posevećena saradnji koju već godinama Muzej ima sa afričkim ambasadama u Beogradu. Predstavnici zemalja: Alžir, Angola, Egipat, Gana, Gvineja, DR Kongo, Libija, Maroko, Tunis, napravće izbor predmeta umetničkog i zanatskog stvaralaštva, kao i drugih reprezentativnih sadržaja kojima će se predstaviti beogradskoj publici, tokom Durbara, afričkog dana „prijateljstva, muzike i plesa“. Durbar će upotpuniti muzički nastupi i radionice od 12h i 16h, u kojima učestvuju: senegalski muzičar Kemo Soundioulou Cissoko, perkusionista Igor Vincetić, Alberto Dias i „So Sabi“, kao i muzičari koji predstavljaju karakteristične angolske i libijske ritmove.

Durbar pomogli predstavnici ambasada afričkih zemalja u Beogradu

Ulaz: 100 din.


Portfolio Muzej afričke umetnosti


 


Datum objavljivanja: 26.06.2009.