Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Afričko selo

Svečano otvaranje manifestacije "Afričko selo" održaće se 10. septembra u 20 časova u Muzeju afričke umetnosti, Andre Nikolića 14. Ovom priredbom predstavlja se Južnoafrička Republika, domaćin Svetskog fudbalskog prvenstva 2010. godine.

 


Multidisciplinarni događaj Afričko selo – Nedelja kulture Južnoafričke Republike (South Africa Village) će kroz niz izložbi, koncerata i pratećih programa Beogradu i regionu predstaviti kulturnu, turističku i poslovnu ponudu Južnoafričke Republike. Manifestacija će obuhvatati dve izložbe vizuelne umetnosti, predstavljanje umetničkih zanata u okviru prodajne izložbe primenjene umetnosti, predstave Zulu nacionalnih plesova, koncerte, kao i prezentaciju južnoafričkog turizma i privrede. Biće predstavljena i celokupna postavka galerije Moja Afrika, koja je pre godinu dana otvorena pri Muzeju afričke umetnosti. U 14 savremeno dizajniranih koliba, koje će biti postavljene u Muzeju i bašti Muzeja, posetioci će moći da vide: umetnine, nakit, ukrase, zanatske proizvode, materijale za uređenje enterijera, kao i da probaju južnoafrička vina. Demonstatori u nošnjama u svakoj etno kolibi približiće Beograđanima jedinstvenu tradiciju odevanja, kićenja i ukrašavanja bojama i znacima koju su vekovima sačuvali sve do danas narodi: Zulu, Hosa, Ndebele, Svazi, Venda, Soto (Kololo i Mzilazi), Sangan i Cvana.


11, 12, i 13.-og od 10 do 22 časa beogradskoj publici biće omogućen besplatan ulaz u etno-selo, kao i na nastupe Zulu grupe Amagawe ("heroji") od 15 i 19.30 časova. Svakog dana, ansambl Zulu igrača i njihov uigran grupni ples, činice najatraktivniji deo programa. Sjajni Zulu igrači inače u istoriji poznati ratnici Afrike sa štitovima i kopljima, obučeni u trake leopardovog krzna, hitrim pokretima i raznim akrobacijama izvode tradicionalni ples duboko ukorenjen u Zulu kulturi. Raskošne ritmove celom spektaklu posebnu notu, jednako uspesno kao igraci, dodaju bubnjari, neumorni virtuozi na južnoafričkim bubnjevima. 




Afričko selo se u Beogradu održava kao deo Meseca južnoafričke kulture, koji se obeležava širom sveta.


Portfolio Muzej afričke umetnosti


 


Datum objavljivanja: 09.09.2009.