Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Admira Bradarić: Umoljani

U četvrtak, 31. maja u 20. sati u Galeriji BlackBOX, Vrazova 5., Sarajevo, otvara se samostalna izložba slika autorke Admire Bradarić, pod nazivom, "Umoljani". Izložba traje do 9. juna, 2012. godine.

 


Više o autorici možete pogledati na : www.admira.ba

Admira Bradarić,  1976 god. Boravila je u Maglaj-u, Ohrid-u ( Makedonija), Bonn-u i Frankfurt-u am Main ( Njemačka). Sada živi i radi u Sarajev(o)-u i jednim dijelom u Maglaj-u.


Obrazovanje


Osnovna škola – Maglaj ;

Osnvna muzička škola  "klavir"  - Maglaj ;

Srednja škola "Hemijsko-tehnološka" – Maglaj ;

Nedovršeni studiji "Germanistika" – Njemačka ;

Proni – socijalni rad sa djecom  - Maglaj ;

2002 - 2009 god. - Akademija likovnih umjetnosti  - Sarajevo ( Nastavnički - Grafika - u klasi prof. Halila Tikveše;   Fakultativno: "Restauracija i Konzervacija") ;

15.-23.09.2007god. - "Ljetna akademija 2007" Institut za restauraciju i konzervaciju ;

Univerzitet primijenjenih umjetnosti – Beč ;


Samostalni rad


1997 - 1999 god. - Asistentin za klavir - Muzička škola "Nikolić" - GG; Njemačka ;

2001 - 2002 god. - Galerija "axis" - Maglaj ;

2007 - 2008 god. - Asistentin "Ured Austrijske kooperacije za nauku, obrazovanje i kulturu – Sarajevo" ;

2009 - god . - Galerija i atelje " AB " - Maglaj ;


Admira Bradarić je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, u klasi profesora Halila Tikveše. Trenutno je na postdiplomskom studiju na istoj Akademiji. Članica je Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBIH) na čijim izložbama redovno učestvuje. Od 2009. godine uspešno vodi Galeriju i atelje "AB" u Maglaju. Do sada je izlagala na dvadesetak kolektivnih izložbi. Ovo je njena jedanaesta samostalna izložba a obuhvata ciklus slika rađenih u kombinovanoj tehnici (autorica je na slikano platno lepila i kolažirala komadiće različitih tkanina, a za bojenje  je koristila boje za tekstil).


"Imala sam priliku videti radove autorice Bradarić na nekim od prethodnih samostalnih izložbi ("Marilyn Monroe u belaju", u sklopu projekta Subdokumenta, galerija CeKa Charlama, 2010; "Iz autobiografije", galerija Roman Petrović, 2011), kao i na kolektivnim izložbama ULUBIH-a i upoređujući te radove sa ovde izloženim slikama primećujem da one predstavljaju izvesnu novinu i jedan novi slikarski eksperiment u njenom likovnom opusu. Nit koja povezuje neke od ranijih slikarskih ostvarenja sa ciklusom "Umoljani" jeste interesovanje za prirodu, naročito za floralni svet. Novina i eksperiment ogledaju se prevashodno u odabiru tehnike i materijala ali i u tretmanu obrade teme i motiva.


U novom ciklusu dominira dekorativni i ilustrativni pristup, plošnost, te postupak stilizacije u obradi motiva. Osim toga, u ovim slikama možemo pronaći neke od karakteristika takozvanog naivnog slikarstva i nešto blisko dečijem likovnom izrazu.


Seoske kuće - kolibe od kamena i drveta, raskoš i šarenilo netaknute prirodekoja okružuje selo, idilični ambijent sa raznobojnim cvećem i leptirima kao simbolima lakoće, metamorfoze, preporoda, lepote,... zauzimaju centralno mesto u slikama koje me podsećaju na dečije kolaže i vesele maštovite prizore iz slikovnica za decu. Intervencija mašte autorice ogleda se, između ostalog, u živom, razigranom koloritu, pojavi irealnih elemenata među kojima je i Snoopy, popularni pas iz stripa i crtanog filma.


Inspracija za nastanak ovih slika bilo je selo Umoljani, jedno od najstarijih bosnskohercegovačkih sela smešteno na padinama Bjelašnice.Kuće ovog sela su tokom rata 1992. - 1995. bile potpuno uništene, ali su nakon rata većim delom ponovo izgrađene i selo je obnovljeno, au njemu danas živi tek nekolicina starijih ljudi."


Sanela Nuhanović historičar umjetnosti i komparativista književnosti


 


Datum objavljivanja: 31.05.2012.