Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

ADM Amsterdam, oaza slobodnog duha

Izložba fotografija velikih formata autora Vladimira Miloradovića o najvećem od preostalih skvotova u Amsterdamu održaće se 11. juna 2011. sa početkom u 18 časova u KPGT (Radnička 3).Radovi se mogu pogledati do 21. juna.

 


Na 60 fotografija zabeležen je ADM (Amsterdamse Droogdok Maatschappij), nekadašnji suvi dok, koji je već 13 godina dom za preko 100 umetnika.



Tokom tromesečnog života u amsterdamskom skvotu Miloradović je beležio ljude, njihove vrednosti i principe kojima se vode. Neverovatna kreativnost skvotera u upotrebi recikliranih materijala za izradu kuća i stvaranje umetničkih izraza, kao i skromnost i kosmopolitizam življenja facinirale su autora da zabeleži jednu od nestajajućih oaza slobodnog duha. Ovom izložbom pod nazivom "ADM" preneće nam svoj doživljaj ovog posebnog mesta serijom fotografija uz podršku jazz koncerta i performansa holandskih skvotera iz ADM koji će specijano za otvaranje posetiti Beograd. 



"Fasciniran zajednicom koja živi i radi u propalom brodogradilistu, kao kombinacija new-left cosmopolitizma, umetnosti, hipi, antiratnog i zelenog pokreta počeo sam dolaziti na mesto koje se odmah predstavilo kao dom. Dom za oko 100 umetnika i mene. Kreativnost preživljavanja, (sa elementima luksuza), kroz korišćenje bogatog otpada holandskog društva za gradnju kuća i umetničko izražavanje u balansu sa prirodom. Otvorenost i slobodoumnost ovih lljudi uticali su na želju da učim o njihovoj skromnosti kao načinu zivljena. Ovo je moja priča o životu na jedinstvenom mestu. I ne prestaje da me fascinira".


Vladimir Miloradović.



Datum objavljivanja: 08.06.2011.