Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

ACTOPOLIS: Saša Šimpraga

Saša Šimpraga je prostorni analizant, publicista i aktivista iz Zagreba. On je autor knjige „Zagreb, javni prostor”. Godine 2012. osnovao je 1POSTOZAGRAD, volontersku platformu koja je posvećena javnom prostoru i javnim dobrima. Petak, 24. jun od 20h Biblioteka Goethe-Instituta, Knez Mihailova 50.

Osnovao je ili bio koautor projekata kao što je Virtuelni muzej DOTRSCINA, posvećen inovativnim pristupima kulturi sećanja; MOTEL TROGIR, projektu koji se bavi modernističkim nasleđem; ARS PUBLICAE, posvećenom umetnosti u javnom prostoru; i 50 PESAMA ZA SNEG, međunarodnom bezbudžetskom pesničkom festivalu koji se održava svake godine prve noći kada padne sneg. On je takođe autor brojnih umetničkih intervencija.

U okviru boravka u Beogradu pričaće o SEMINARU ZA ŠETAČE, aktivističkoj platformi sa zadatkom stvaranja nove aktivističke grupe koja učestvuje u neobičnim gradskim šetnjama sa neobičnim temama koje su otvorene za generalnu javnost, sa ciljem da se upozna javni prostor Zagreba i identifikuje i započnu kako male tako i veće inicijative za napredak. U okviru programa jedna intervencija u javnom prostoru pod nazivom POVEZIVANJE realizovana je sa namerom da se ukaže na moguća privremena unapređenja javnog prostora kroz jednostavna rešenja. Na mestu zida koji deli park od popularnog šetališta u zagrebačkom istorijskom Gornjem gradu, veza je stvorena u formi privremenog stepeništa preko zida sa namerom da se otvori direktna komunikacija, privremeno povezujući ova dva javna prostora.



Više informacija o zagrebačkom izdanju projekta ACTOPOLIS kustoskinje Ane Dane Beroš (*na engleskom): http://blog.goethe.de/actopolis/pages/invisible-belonging_en.html

Više informacija o projektu Saše Šimprage u okviru projekta Actopolis (*na engleskom): http://blog.goethe.de/actopolis/pages/seminar-for-walkers_en.html

Saša Šimpraga: http://zagrebjavniprostor.tumblr.com/

http://sasasimpraga.tumblr.com/

Inline images 3





Više informacija o beogradskom izdanju projekta ACTOPOLIS dostupno je na linkovima u nastavku.
Program ACTOPOLIS BELGRADE: https://issuu.com/bobaart/docs/160510_actopolis_beograd_program
+ opis programa: https://issuu.com/bobaart/docs/actopolis_beograd-programske_kartic
ACTOPOLIS stranica: www.actopolis.net
ACTOPOLIS Facebook stranica: https://www.facebook.com/actopolis
Datum objavljivanja: 21.06.2016.