Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Aco Mitrović: Od crteža do akvarela

U galeriji SKC Novi Beograd u četvrtak, 3. novembra u 19 sati otvara se samostalna izložba crteža, "Aco Mitrović: Od crteža do akvarela". Izložba traje do 18. novembra. Urednica: Ljiljana Subotić


 


Umetnik iz Kraljeva,  Aco Mitrović /1979/, koji je magistrirao u Beogradu na Fakultetu likovnih umetnosti, član ULUS-a, posle brojnih kolektivnih i nekoliko samostalnih, prvi put se predstavlja u Beogradu samostalnom izložbom.  Za svoj rad, nagrađen je 1998. za slikarstvo u Nišu, za crtež 2002. u Trebinju,  za slikarstvo u Trebinju 2003., i u Kraljevu 2006., na Novembarskom likovnom salonu. 


Ovaj put, Aco izlaže crteže rađene tehnikom tuša, laviranog tuša ili mastila, a o svom radu kaže : "Polazeći od  crteža oslobođenog svega mimetičkog, crteža kao zabeleške emotivnog stanja, trenutnog prepuštanja doživljaju unutarnjeg sveta, ili preobražaju doživljenih treptaja okolne atmosfere, nešto poput haiku poezije, dolazim do koloristički bogatog akvarela koji u velikoj meri korespondira sa mojim slikama. Koristim intenzivne ruske akvarel boje kao i pigmente za bojenje kože. Ovim materijalom ostvareno je takvo kolorističko sazvučje upečatljivih, jako akcentovanih detalja i razlivenih površina koje govore spontanim jezikom "zasluženog slučaja"; onog do koga se došlo laganim i promišljenim čekanjem odgovarajućeg impulsa, nadahnuća i neočekivane improvizacije."


 



Datum objavljivanja: 02.11.2011.