Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

8 načina da se prevaziđu prostor i vreme

Muzej savremene umetnosti iz Beograda i Galerija Kuenstlerhaus iz Bremena poziva na otvaranje internacionalne izložbe “8 načina da se prevaziđu prostor i vreme”, koja će biti otvorena u petak, 8. novembra u 19h u Salonu Muzeja savremene umetnosti (Pariska 14).

 


Prateći program:

Subota, 9. novembar u 18:00 časova – prezentacija radova i razgovor sa umetnicima Egilom Sajbersonom i Fiteom Štolteom. Moderator razgovora: Stefani Bether, jedna od kustosica izložbe.


Internacionalna grupna izložba ”8 Ways to overcome space and time/8 načina da se prevaziđu prostor i vreme”  rezultat je partnerskog projekta između Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Galerije Kuenstlerhaus iz Bremena, Nemačka.


Celokupni projekat objedinjen pod nazivom ”Ways to overcome/Načini da se prevaziđu...” podrazumeva organizaciju dveju različitih izložbi na kojima se predstavljaju različiti umetnici. Prva izložba je otvorena u septembru u Galeriji Kuenstlerhaus u Bremenu pod nazivom “7 načina da se prevaziđu ograničenja”, a druga će biti otvorena 8. novembra u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Reč je o dve koncepcijski različite izložbe kojima je zajednička polazna tema: traganje za načinima da se prevaziđu... Predstavljeni su savremeni umetnici srednje generacije koji rade i stvaraju u različitim medijima, od crteža, instalacija, videa, fotografija. Izložba u Galeriji Kuenstlerhaus u Bremenu imala je za cilj da preispita i pokaže moguće nivoe prevazilaženja ograničenja (mentalnih, psihičkih i fizičkih), dok izložba u Salonu MSUB predočava stanovišta o prevazilaženju vremena i prostora.


„Da nije vremena, mogao bih da živim zauvek. Da nije prostora, mogao bih da budem svugde“, piše savremeni američki naučnik, matematičar i filozof Rudi Raker u knjizi Četvrta dimenzija.


Svima nam je poznat prostor u vidu nekog upotrebljivog, ograđenog dela zgrade ili kao fizički prostor koji sadrži sve. Kada razmišljamo o prostoru, uvek uzimamo u obzir to kako je on sadržan unutar svojih spoljašnjih granica. Vreme je drugačija vrsta konstante. Za razliku od prostora, vreme je karakteristično po svojoj nepostojanosti, vreme se kroti, odmerava i pušta da neumoljivo teče večito unapred. Što ovi parametri izgledaju neopipljiviji i nezavisniji jedan od drugog, to neodložniji postaje večni san čoveka da ih se oslobodi.


Celokupan projekat ”Ways to overcome/Načini da se prevaziđu...”  je posvećen jednoj od najosnovnijih i uvek aktuelnih tema u umetnosti: umetničkom poduhvatu iznalaženja načina za prevazilaženje nametnutih granica i barijera ili bekstvo od neminovnog. Zapravo, sam proces stvaranja umetnosti se može analizirati kao suočavanje, ali i kao hrabro prevazilaženje ili strategija otpora raznih nametnutih okvira, sistema i predrasuda. Radovi i inicijative govore upravo o velikom potencijalu i želji umetnika da se bez obzira na okolnosti ispolji i neguje kreativnost, upravo kao jedino moguće rešenje na zadatu situaciju, kao polje alternativnog i autonomnog delovanja. Umetnikova svakodnevna borba sa zabranama otpora u preovlađujućem sistemu takođe je pokretačka sila. Umesto da se povinuje, umetnik se usredsređuje na prevazilaženje prepreka i neumitno širenje svog manevarskog prostora.


 


Datum objavljivanja: 04.11.2013.