Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

7. EX-YU konkurs za grafiku

Izložba i dodela nagrada 7.EX-YU konkursa za grafiku u četvrtak, 5.decembra u 19h u Galeriji SKC Novi Beograd.


 


Nastojeći da obezbedi prezentaciju autentičnih vrednosti savremene grafike kao specifičnog vida savremene likovne umetnosti Studentski kulturni centar Novi Beograd i Visoka turisti;ka [kola strukovnih studija, posebnu pažnju posvećuje organizovanju EX YU konkursa. Kontinuirano on se  organizuje  sedmi put i postojano prati aktuelna kretanja u ovoj oblasti likovnog stvaralaštva , istražuje načine da predstavi suštinu ovog vitalnog medija kroz različite  kreativne umetničke energije

Grafika po definicije jeste medij umnožavanja otisaka u različitim, ovom mediju svojstvenim tehničkim postupcima. Upoređeno s onim iz perioda održavanja Prvog EX-Yu konkursa grafika na ovoj postavci ne poseduje neke krupne jezičke razlike i ne pokazuije neke bitno drugačije opšte medijske karakteristike. Kroz ostvarenja izabranih autora predstavljen je  i  internacionalni umetnički jezik  koji se koristi i razume u svim kulturnim sredinama na EX YU prostorima.

Ovogodišnja izložba predstavlja vrstu preseka dostupnog dela aktuelnih pojava i tendencija u ovoj oblasti kako potvrđenih  umetnika izgrađenog samosvojnog likovnog izraza   tako i studenata likovnih akademija sa teritorije EX YU.  Značajno je što se putem ovog konkursa  otkrivaju nova imena , prati i  i afirmiše stvaralaštvo mladih umetnika.

Svaki konkurs predstavlja svojevrstan izazov, kako za same stvaraoce, tako i za stručnjake koji valorizuju i vrše  izbor dela za izlaganje. Formiranju kriterijuma za selekciju dela posebno  doprinosi stručni žiri koji uvek, iz drugih pozicija,  svojim vidjenjem osvetle određene pojave i kretanja vitalnog, živog organizma ovog dela savremene umetnosti.

Selekcija radova prispelih na konkurs kao i dodela nagrada uvek predstavllja izazov, ali nosi i odgovornost da se prepozna autentičan likovni kvalitet, originalnost, kreativnost, stilska ujednačenost, iskrenost umetničkog doživljaja , kao i potencijal, posebno mladih umetnika, bez obzira na tematiku, tehničku, jezičku i stilsku opredeljenost autora, Na taj način izložba donosi neku vrstu smernica mogućeg razvoja ove oblasti koja je van našeg vidokruga. Selekcijom radova ne izriču se definitivni sudovi.

Žapaženim likovnim vrednostima izdvojili su se radovi Zdravka Velovana  koji spontanom linearnom strukturom stilizovanog prepleta geometrijskih, floralnih elemenata  u tehnici suva igla  daje integrisano dinamično likovno rešenje; Branimira Karanovića čiji je doprinos   u domenu grafičkog, odnosno vizuelnog stvaralaštva uvek prepoznatljiv kao autentična pojava angažovanog koncepta i posebnog  senzibiliteta u  tehnici  digitalne štampe; Ljubiše Brkovića koji je  u  tehnici serigrafije, harmoničnim , ritmički lakim lučnim površinama  uspeo da ostvari uravnoteženu kompoziciju  skladnog  kolorita i atmosfere.

Posebno ohrabruje pojava većeg broja mladih autora i umetnika koji se ove godine prvi put prijavljuju za učešće na izložbi  i tek kreću putem istraživanja sopstvenog likovnog izraza. U tehničkoj složenosti postupka i želje za eksperimentom istakli su se studenti  Mihailo  Dragaš, Marija Đeranović i Nataša Jovanić“.

Istoričarka umetnosti, Natalija Cerović, viši kustos Paviljona Cvijeta Zuzorić



I nagrada Zdravko Velovan II nagrada Branimir Karanovic III nagrada Ljubiša Brkovic





ODLUKA ŽIRIJA SEDMOG EX-YU KONKURSA ZA GRAFIKU


U Beogradu u utorak,14. novembra, po sedmi put u Galeriji SKC Novi Beograd zasedao je eminentni žiri i pregledom radova, odabirom, znanjem, iskustvom, ali i preferencama dao  doprinos ovoj znacajnoj i lepoj kulturnoj manifestaciji. Na VII EX YU konkurs za grafiku prispele su 153 grafike 153 autora od kojih su mnogi magistri, profesori, poznati graficari i studenti  (114 graficara i 39 studenata graficara). Žiri u sastavu: istoricarka umetnosti Natalija Cerović, viši kustos Paviljona „Cvijeta Zuzorić“, slikar i graficar, Velizar Krstić, redovni profesor na FLU  (Fakultet likovnih umetnosti) i graficar Zoran Grmaš, viši strucni saradnik Akademije umetnosti u Novom Sadu za izložbu i katalog izabrao je 71 grafiku i dodelio sledece nagrade:



U kategoriji najboljeg grafičara:



I nagrada  Zdravko Velovan za rad „Dodir“,  suva igla, 48 x 69cm , 2013.



II nagrada  Branimir Karanović za rad „Put za ŽNj”,  digital print, 100 x 60 cm, 2013.



III nagrada Ljubiša Brković za rad „Sammer day”,  seriografija, 100 x 70 cm, 2013.



U kategoriji najboljeg studenta grafičara:



I nagrada  Mihajlo Dragaš za rad „Čekajuci čovek postade  kamen, pepeo sad je gde nekad bi plamen”,  linogravura, 53 x 79 cm, 2013.



II nagrada  Marija Ðeranovic za rad „Žarište”,  kombinovana tehnika, 68 x 97 cm, 2013.



III nagrada Nataša Jovanic za rad „Bez naziva”,  kombinovana tehnika, 50 x 70cm, 2013.



Autor konkursa Nataša Brkić



Datum objavljivanja: 04.12.2013.