Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

60 x Jelene Mihajlović

U Galeriji SKC od 23. marta do 1. aprila traje samostalna izložba autorke Jelene Mihajlović, pod nazivom "60 x ". U pitanju je poliptih - instalacija "Zid koji pulsira u ritmu 60 x, zid koji pulsira od života".

 


"Ciklus od šezdeset slika (ulje na platnu) formata 60x60cm povezan je u poliptih od šezdeset delova. 60 otkucaja, 60 sekundi, 60 x  je minimum, rekonstrukcija svakog x koga se sećam. Formom istražiti sadržaj, koristeći se svim sredstvima, biologija, anatomija, obdukcija.


Baza je organ-srce-mišić, njegov oblik i boja, ima li svetla ili je sve crno, dokle je mehanika, a gde počinje metafizika, ono nevidljivo. Ispitati svaku kapljicu krvi, gde se krije, odakle dolazi svaki impuls. Obeležiti svaki ožiljak-sećanje ili osećanje. Slike, svih 60, stoje na jednom zidu, raspoređene u poliptih koji se sastoji od po deset slika u horizontalnom nizu, i po šest u vertikalnom redu (dimenzija tog poliptiha bi, tako, bila 6m dužine sa 3,6m visine). Slike stoje jedna uz drugu, bez međuprostora, ispunjavajući površinu zida. Izlagački koncept tako posmatrača pretvara u onog koji sluša slike, buka pulsirajućih impulsa uznemiruje. Zid je predvodnik  srčanog ritma, posmatrač je spontani primalac."


Datum objavljivanja: 24.03.2010.