Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

5. majska izložba ULUPUDS-a

5. majska izložba ULUPUDS-a (1953-2013), "OD - LIČNO, EXCELLENT". Izložbeni salon, Andrićev venac 2, od 21. maja do 5. juna 2013. Svečano otvaranje: 21. maja, u 19 sati


 


Jubilarna 45. majska izložba Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera ULUPUDS-a 2013. godine, pod nazivom OD – LIČNO EXCELLENT, raskošna je uvertira za proslavu velikog jubileja ULUPUDS-a (1953-2013) koji 60 godina kontinuirano deluje u kulturi Beograda, Srbije i svuda gde kreativnost njegovih članova ima odjeka. Već 11. juna 2013. godine, u istom prostoru, koji je ljubaznošću gospodina Dejana Kovačevića, predsednika Opštine Stari grad, ustupljen Udruženju za manifestacije u maju i junu 2013, ULUPUDS priređuje Veliku multimedijalnu retrospektivnu izložbu, većinom sa nagrađenim radovima brojnih umetnika, nekadašnjih i sadašnjih članova Udruženja.


Majska izložba na repertoaru ima sve ono što savremena primenjena umetnost i dizajn danas nude, a što je priznato, ali ne i dovoljno iskorišćeno. Učesnici 45. majske izložbe, ipak, odlučno pod geslom: “Od-lično”, “kažu”: “ovo je od našeg pojedinačnog ličnog za naše i vaše zajedničko - odlično. To smo mi, stojimo iza svojih radova, koji uvek kreću od ličnog ka kolektivnom, opštem.”


Majska izložba, najstarija i najznačajnija izložba članova ULUPUDS-a, profesionalnih stvaralaca u svim oblastima primenjenih umetnosti i dizajna u Srbiji, prvi put je održana 1955. godine, doduše ne pod tim nazivom. Niz godina, ova manifestacija bila je revijalnog karaktera, a od 2007. godine, tom vidu pridodat je i tematski okvir. Naziv ovogodišnje Majske izložbe ULUPUDS-a, OD – LIČNO EXCELLENT, odgovara kontekstu u kojem ULUPUDS (1953-2013) organizuje sve svoje aktivnosti u jubilarnoj 2013. godini. Podržavajući proslavu 60 godina ULUPUDS-a, ova tema podrazumeva ekskluzivnost sadržaja i prezentacije odabranog materijala za izlaganje, i ujedno, slično usvojenom znaku (logo – 60 godina ULUPUDS-a) koji prati sve aktivnosti Udruženja u ovoj godini, ukazuje na prioritet kreativnog traga autora i autorskih timova. Takođe, decentno rešenje vizuelnog identiteta 45. majske izložbe odgovara povećanoj pozornosti umetnika u odnosu na sopstvena kreativna rešenja, i kao da potcrtava problem opšte društvene odgovornosti. Za glavni program 45. majske izložbe prijavilo se 348 umetnika i umetničkih timova, od kojih je 214 ušlo u izbor za izlaganje dela u postavci. Reč je o najcelovitijem godišnjem predstavljanju radova iz 9 oblasti: arhitekture, slikarstva i grafike, tekstila i savremenog odevanja, scenografije i kostimografije, dizajna, fotografije, keramike i stakla, vajarstva i teorije, kritike i istorije umetnosti, odgovarajućih sekcija Udruženja, na jednoj izložbi. Sama činjenica o razgranatosti 9 sekcija ULUPUDS-a, danas, na oko 25 disciplina, govori o bogatstvu Majske izložbe. Pomenutom broju umetnika pridružuju se i brojni akteri pratećeg programa.


Izgledu izložbe doprineo je niz profesionalaca, entuzijasta, koji su, na novoj lokaciji za ovakav vid manifestacije, pokazali kako se mnogo toga može, ako se ima svest o vrednostima, kao i da duh kreativnog čoveka indikuje drugačije realnosti. Zainteresovani, pre svega, da pokažu svoj rad, primenjeni umetnici i dizajneri ne zaboravljaju svoju nemalu ulogu u kompletnom okruženju kao i da teže perfekciji. Otuda radovi pod geslom: OD – LIČNO/ EXCELLENT.


 



Datum objavljivanja: 20.05.2013.