Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

52. Oktobarski salon: Beyond the Truth

Gradska galerija (Mestna galerija) Ljubljana, Mestni trg 5. od 10. novembra - 31. decembra, 2011. godine. 52. Oktobarski salon: "Beyond the Truth", kustoskinje: Galit Eilat i Alenka Gregorič, otvaranjeje 10. novembra u 19. sati.


 


Amir Jaciv (Amir Yatziv) – Hollywood Strings, 2011;

Rabije Mrue (Rabih Mroue) – On Three Posters, video, 2004;

Majkl Blum (Michael Blum) – The Three Failures, video-instalacija, 2006;

Etcetera – From the Relative Truth to the Absolute Error, instalacija, 2011;

Mladen Miljanović – Do you intend to lie to me, film, 2011;

Katarina Zdjelar – Act I i Act II, video, 2010;

Ibro Hasanović – Short Story, film, 2011.



Od kada je 2004. godine internacionalizovan Oktobarski salon je usao u period intenzivne međunarodne promocije i umrežavanja sa najznačajnijim umetničkim manifestacijama u regionu i Evropi. Podsećamo da je Salon u proteklih nekoliko godina inostranoj stručnoj i široj javnosti bio predstavljen u Kunsthalle Fridericianum-u u Kaselu (2006), izložbom Mikronarativi  u Muzeju moderne umetnosti u Sent Etjenu (2008), u okviru pratećeg programa 5. Berlinskog bijenala (2009), a prezentovan je i na 11. Istanbulskom bijenalu (2009). Aktuelna izložba u Ljubljani naslovljena Beyond the Truth je nastavak afirmacije i internacionalnog pozicioniranja Salona, uz značajnu razliku u odnosu na ranije situacije: ovog puta prisustvujemo izložbi koja je integralni deo aktuelne beogradske postavke, uz dalju razradu tema koje su kustoskinje Galit Eilat i Alenka Gregorič postavile kao koncepcijski okvir za 52. izdanje Oktobarskog salona.



Šta je korelacija između istine, pripovedanja i narativa istorije? Može li istina da preuzme vizuelnu formu? Da li se istina pojavljuje u drugačijem obliku od neistine? Ko govori istinu? Kako oblikujemo fikciju u skladu sa našim ličnim  istinama — neka su od pitanja koja ljubljanska izložba Beyond the Truth inicira stavljanjem u fokus estetiku pripovedanja u savremenoj umetnosti. Izabrani  umetnici se bave usmenim pripovedanjem, konstrukcijom istine i njenom vizuelizacijom. Izložene radove povezuje pitanje do koje mere je istina otvorena da se može konstruisati, dekonstruisati ili njom manipulisati u savremenoj vizuelnoj kulturi. Činjenica da autori dolaze iz različitih konteksta, podneblja i kultura pokazuje koliko je ovaj fenomen zastupljen u svetu.


 



Datum objavljivanja: 07.11.2011.