Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

50. Oktobarski salon

Jubilarni, pedeseti po redu, Oktobarski salon, čija je umetnička direktorka
Branislava Anđelković, ove godine nosi naslov Okolnost. Beograd, 2. oktobar - 15. novembar 2009.

 


OKOLNOST 


Umetnički direktor: Branislava Anđelković 


Prostori 50. Oktobarskog salona:  


Muzej 25. maj - Muzej istorije Jugoslavije, Botićeva 6 otvoren svakog dana od 10:00 - 20:00, ponedeljkom zatvoreno 


Kulturni centar Beograda


Likovna galerija, Knez Mihailova 6, Galerija Artget, Trg Republike 5/I otvoreni svakog dana, osim ponedeljkom, 10:00 - 20:00, ponedeljkom zatvoreno


Centar za kulturnu dekontaminaciju, Birčaninova 21 otvoren svakog dana od 12:00 - 20:00, ponedeljkom zatvoreno


Kunsthistorisches Mausoleum, Braće Radovanović 28 otvoren svakog dana od 15:00 - 18:00, ponedeljkom zatvoreno


Javna garaža u Masarikovoj 4, VI nivo  


Gradski prostori:       tramvaj 10 (svakog dana od 5:05 do 23:00), trolejbus 41 (svakog dana od 3:55 do 00:15)


Televizijski prostori:   RTS (RTS 2 radnim danima u 20:00), TV Foks (radnim danima u 23:55)


 


Umetnici: Phil Collins, Miljenko Dereta, Biljana Đurđević, Uroš Đurić, Bojan Fajfrić, Živko Grozdanić, Ivan Grubanov, Igor Grubić, Jamesdin, Žolt Kovač, Kunsthistorisches Mausoleum, Marko Lulić, Zoran Naskovski, Predrag Nešković, Vladimir Nikolić, Oleg Novković, Darinka Pop-Mitić, Branimir Stojanović, Zoran Todorović, Raša Todosijević, Katarina Zdjelar, Želimir Žilnik


 


Program: 


Četvrtak, 1. oktobar 2009.


19:00 Beogradska premijera filma "Stara škola kapitalizma", Želimira Žilnika Muzej 25. maj - Muzej istorije Jugoslavije, Botićeva 6  


Petak, 2. oktobar 2009.


19:00 Svečano otvaranje izložbe "Okolnost" Muzej 25. maj - Muzej istorije Jugoslavije, Botićeva 6  


Subota, 3. oktobar 2009.


Razgovor s žirijem  12:00 Maria Hlavayova, Charles Merewether, Stevan Vuković  Muzej 25. maj - Muzej istorije Jugoslavije, Botićeva 6


Razgovori s umetnicima:


17:00 Darinka Pop-Mitić  Javna garaža u Masarikovoj 4, VI nivo


18:30 Ivan Grubanov  Centar za kulturnu dekontaminaciju, Birčaninova 21


20:00 Phil Collins  Likovna galerija Kulturnog centra Beograda, Knez Mihailova 6


 


Koncept 


Jubilarni, pedeseti po redu, Oktobarski salon, čija je umetnička direktorka Branislava Anđelković, ove godine nosi naslov Okolnost. Centralni događaj čini izložba kroz koju će se sagledati markantne, inspirativne i kritički utemeljene umetničke pozicije u Srbiji u ovom trenutku, tačnije rad onih umetnika koji su u različitim medijima izgradili specifične umetničke jezike i filozofije, i u odnosu na koje postoji potreba što celovitijeg predstavljanja široj domaćoj publici. Kustoski koncept je motivisan željom da odabrani projekti pozvanih umetnika prezentuju jedinstvenost i specifičnost pozicija i propozicija na savremenoj sceni u odnosu na društvene procese i posebno na realan osećaj krize u kojoj živimo. Tako je fokus ovogodišnje selekcije na onim projektima koji tematizuju i problematizuju širok spektar pitanja od sistemskog značaja za društvo i umetnost i ne izražavaju samo "bavljenje" umetnika tim pitanjima već su neposredne intervencije u poimanju i odnosu šire javnosti prema istim. Težište, koje je ovaj put na autorima koji većinom žive i rade u Srbiji, ali koji su prisutni na međunarodnoj sceni, ima za cilj da označi "domaćeg umetnika" kao "međunarodnog umetnika", koji formira inicijative i sugeriše intervencije na osnovu lokalnih iskustava. U tom kontekstu na izložbu su, kao gosti, pozvani i neki umetnici koji ne žive u Srbiji ali čiji se rad smatra aktivnim činiocem savremene umetnosti u ovoj sredini. Velika pažnja selektorke i njenog tima ove godine je, inače, posvećena mehanizmima komunikacije između umetnika i publike. Izložbu će pratiti katalog i vodič u kojima će svaki pojedinačni umetnik biti celovito prikazan kroz kompleksnost svoje umetničke, intelektualne, političke i etičke pozicije. Komunikacija sa širom i stručnom javnošću će biti realizovana i kroz serije razgovora, stručnih vođenja i umetničkih prezentacija.


 


Umetnici/prostori/projekti 


Najveći deo radova na ovogodišnjem Oktobarskom salonu biće izložen u Muzeju 25. maj. Ulaz u izložbu čini grupa radova bečkog umetnika Marka Lulića, čije je stvaralaštvo fokusirano na istraživanju nasleđa modernističke arhitekture i umetnosti i njihove savremene relevantnosti. U biskopskoj sali muzeja svakog dana osim ponedeljka u tri tremina (11h, 14h, 17h) biće prikazivan film Želimira Žilnika Stara škola kapitalizma koji za temu ima aktuelno pitanje sumnjivih privatizacija i socijalne polarizacije u Srbiji, kao i pitanje (ne)mogućnosti otpora vulgarnom tranzicijskom kapitalizmu. U postavci će se naći i dva video rada Bojana Fajfrića, umetnika koji živi i radi u Amsterdamu. U jednokanalnoj video projekciji Kupola autor, u ekskluzivnom preview sadržaja kupolnog prostora bivšeg Jugoslovenskog parlamenta, vrši svojevrsnu vizuelnu autopsiju prostora koja moćnu estetiku konfrontira sa njenim političkim potencijalom. Koncipiran kao kombinacija igrane i dokumentarne forme Fajfrićev drugi video rad Tetha ritam kroz priču o porodičnoj anegdoti rekonstruiše jedan od ključnih događaja iz novije srpske istorije - Osma sednica CK SKS. Po prvi put posetioci će na ovogodišnjoj izložbi imati uvid i u deo fonda Kunsthistorisches Mausoleum, komemorativne institucije posvećene čuvanju sećanja na istoriju umetnosti. U pitanju je zbirka crteža i slikarskih dela (autoportreti) anonimnog autora, pod nazivom Posmatrati posmatrača. U Muzeju 25. maj će između ostalih biti predstavljen i video rad Pra-ubistvo Vladimira Nikolića. Autor forenzičarskom preciznošću rekonstruiše filmski zapis ubistva kralja Aleksandra I Karađorđevića, baveći se prvenstveno slikama događaja koji ima status "pra-ubistva"  u medijskom društvu. Ovom prilikom skrećemo pažnju na Nikolićevu samostalnu izložbu koja će se u periodu od 25. septembra do 25. oktobra održati u Salonu Muzeja savremene umetnosti.


Pored gore navedenih umetnika u prostoru Muzeja 25. maj moći će da se pogledaju i radovi ovogodišnjih predstavnika Srbije na Venecijanskom bijenalu Katarine Zdjelar i Zorana Todorovića, zatim Žolta Kovača, Branimira Stojanovića, Uroša Đurića, Predraga Neškovića, Zorana Naskovskog, Jamesdina, Živka Grozdanića Gere, Olega Novkovića, Igora Grubića, Miljenka Derete, Biljane Đurđević i Raše Todosijevića. 


Izložbeni prostori 50. Oktobarskog salona uključuju i Likovnu galeriju i Galeriju Artget Kulturnog centra Beograd u kojima će biti izložen rad Zašto ne govorim srpski (na srpskom) britanskog umetnika Phila Collinsa, kao i video istraživanje zagrebačke i beogradske Parade ponosa Igora Grubića, dok će u Centru za kulturnu dekontaminaciju biti predstavljen projekat aktuelnog finaliste Henkel Art Award Ivana Grubanova. 


Jedno od istorijski najzanimljivijih izlagačkih mesta ove godine je prostor Garaže u Masarikovoj ulici. Lokacija na kojoj je pre pedeset godina održan prvi "Oktobarac" oživeće kroz rad/projekat Edukativni mural o malo poznatoj istoriji slikarstva prošlogodišnje laureatkinje Salona i učesnice aktuelnog Istanbulskog bijenala, Darinke Pop-Mitić. 


Beogradska publika će na aktuelnom Oktobarskom salonu imati priliku da se detaljnije upozna sa radom Kunsthistorisches Mausoleum, institucije sa jedinstvenom postavkom o istoriji umetnosti. Mauzolej se nalazi u Ulici Braće Radovanovića 28 i povremeno je bio otvoren za javnost od 2003. godine. Za posetice Oktobarskog salona će biti otvoren svakog radnog dana od 15 do 18 h, osim ponedeljkom. 


Posebno zanimljiv segment jubilarnog izdanja Salona čine TV projekat Individualni kolektivizam Igora Grubića i specifičan artistički zahvat u javnom gradskom prostoru Umetnik-prorok Raše Todosijevića, koji intervenišu unutar uobičajenih "promotivnih" delatnosti kada su ovakve izložbe u pitanju. Grubićeva serija kratkih televizijskih priloga u kojima se za najširu publiku predstavljaju umetnici zastupljeni na izložbi biće od 5. oktobra emitovana na nacionalnoj i nekim od lokalnih televizija. Todosijevićev projekat kroz nesvakidašnje brendiranje sredstava javnog prevoza spisku izlagačkih mesta priključuje i širi gradski prostor. 


 


Prateći program 


U okviru 50. Oktobarskog salona predviđena je realizacija niza pratećih programa. Pored već pomenute serije razgovora, stručnih vođenja, umetničkih prezentacija (Artist Talk), te pratećih umetničkih projekata "Individualni kolektivizam" Igora Grubića i "Umetnik kao prorok" Raše Todosijevića izdvajamo  i projekat Pažnja kritika!. Reč je publikaciji koju su za jubilarni 50. Oktobarski salon priredili Aleksandra Mirčić (MSUB), Aleksandra Estela Bjelica Mladenović (KCB), Gordana Dobrić (KCB) i Radonja Leposavić (Radio Beograd), a tiče se stručnih osvrta, kritika i pisanja o ovoj najvećoj i najznačajnijoj likovnoj manifestaciji kod nas. Tokom trajanja Salona u Galeriji Artget će pored promocije knjige koja na 500 strana prezentuje 167 kritika, 75 kritičara, iscrpnu bibliografiju, hronologiju važnijih događaja, komentare i rezimee na engleskom, biti organizovan i razgovor na ovu temu u kojem će učestvovati istaknuti beogradski likovni kritičari, teoretičari i istoričari umetnosti, umetnici, profesori i novinari.


Pažnji preporučujemo i projekat Kustoske prakse u Srbiji danas u okviru kojeg je među domaćim kustosima savremene umetnosti sprovedeno istraživanje/anketa na temu njihovog angažmana i promišljanja aktuelnog stanja u profesiji. Koncipirano kao prostor da se iznese stav o kustoskoj praksi danas i ovde, o uslovima u kojima se ona obavlja, mogućnostima i ograničenjima, "štimovanjima" i kompromisima sa institucijama i finansijerima, istraživanje je fokusirano,  pre svega, na potrebu za kritičkom refleksijom okolnosti i uslova i o mogućnostima uticaja na njih. Odgovori učesnika će biti dostupni on-line u vidu svojevrsne platforme, a zainteresovanim posetiocima i učesnicima ankete biće data mogućnost dalje refleksije, komentara i diskusije, u vidu bloga.


 


Osnivač i pokrovitelj: Grad Beograd


Organizator: Kulturni centar Beograda


Uz podršku: Ministarstvo kulture Republike Srbije


Prijatelji: GSP, Alma Quattro


Medijski sponzori:  RTS, RTV Studio B, B92 (TV, Radio, net), ART TV, TV Enter, TV Avala, Radio Index, Radio Beograd 202, Radio Beta RFI, Vreme ,Press novine , Večernje novosti, Danas, Singidunum weekly, Time Out, YellowCab, City Magazine, Kvart, Bus TV


Online sponzori:  Politika on-line, Seecult org, Info-Tours.net, E-novine, Beoclick, Urbanbug,Beotel 


odnosi sa javnošću: Mića Karić


Kontakt: 063/7060504; mkaric40@hotmail.com


Portfolio Kulturni centar Beograda


 


Datum objavljivanja: 23.09.2009.