Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

50 godina Prodajne galerije Beograd

U četvrtak 30. maja u 19 časova otvara se jubilarna izložba, "Prodajna galerija Beograd – 50 godina ". Izložba traje do 17. juna, 2013. godine.


 


Povodom 50 godina postojanja i rada Prodajna galerija Beograd priređuje veliku grupnu izložbu koja će obuhvatiti najreprezentativnije radove u širokom vremenskom rasponu od međuratnog modernizma sve do  tekuće umetničke  produkcije. Autori izložbe - Zdravko Vučinić i Jelena Krivokapić, istoričari umetnosti,  za ovu priluku  odabrali  su  radove umetnika  koji već pripadaju istorijskim tokovima i deo su privatnih kolekcija,  kao i onih čiji su inovativni prosedei obeležili umetničku scenu poslednje decenije.   Aktivnost Galerije od njenog osnivanja 1963. g. bila je usmerena ka neposrednoj popularizaciji i prodaji dela savremene umetnosti, ali i formiranju muzejskih i galerijskih zbirki u unutrašnjosti zemlje i iniciranju rada prvih privatnih galerija u regionu. Tokom prvih decenija Prodajna galerija Beograd je  svojim delovanjem kreirala  model plasmana likovne umetnosti koji se pokazao  kao neophodan u uslovima gde nije postojao sistemski razvijan  i promišljan  tržišni sistem u umetnosti. U izmenjenim političkim i socijalnim okolnostima, od 2003.g rad galerije se orjentiše ka redovnim izlagačkim programima koji postaju važan okvir za dalje razumevanje i interpretaciju pojedinačnih umetničkih prosedea ili tokova u aktuelnoj  umetnosti.  Samo tokom poslednjih deset godina u galeriji je održano oko stopedeset samostalnih i grupnih izložbi, tridesetak stručnih prezentacija i predavanja koji sa pratećim kataloškim publikacijama i profilisanim naslovima izdavačke delatnosti pružaju potpuniji uvid u istorijske i savremene tokove naše umetničke produkcije.   Kontinuirana saradnja Galerije sa umetnicima , teoretičarima, kolekcionarima i institucijama  godinama je stvarala  atmosferu otvorenog dijaloga i produktivne razmene ideja i mišljenja kako o nekim problemskim pitanjima u oblasti savremene umetnosti, tako i  trenutnim kretanjima na tržištu umetničkih dela.



          



Osnivanje Prodajne galerije ,,Beograd" nije bio  samo institucionalni čin, već potreba da se likovno delo brže, neposrednije, na široj zasnovanosti plasira i time populariše domaća umetnost. Time je prvi put počela organizovana prodaja i to ne samo u Beogradu i Srbiji već u celoj Jugoslaviji.

To je bilo pionirsko doba Galerije, upriličeno strateškim ulaganjem u budući dijagram umetničkih procesa ali i vreme uspostavljanja novih, efikasnijih odnosa na relaciji distribuiranja i prihvatanja   duhovnih vrednosti. U takvim, ne odveć lakim prilikama, ustanova je rasla i razvijala se.



Zdravko Vučinić, istoričar umetnosti (iz predgovora kataloga)

               

 

Kroz redovne izlagačke programe tokom poslednje decenije postalo je moguće pratiti afirmaciju različitih poetskih orjentacija, raditi na promociji sve većeg broja umetnika i upućivati na sistemsko kolekcioniranje dela savremene i moderne umetnosti. Ispostavilo se da su izložbe taj važan medijator koji, kada je postavljen u najrazličitije problemske okvire, a kao predmet čestih disparatnih teoretskih ili  istorijskih osvrta i interpretacija – postaje ne samo poželjan, nego i jedini mogući okvir za svako dalje razumevanje, interpretaciju ili prospektivnu valorizaciju jednog umetničkog dela...


Brojne izložbe problemskog karaktera od 2003.g. do danas, praćene redovnim kataloškim publikacijama, kao i stručne publikacije iz oblasti teorije i istorije umetnosti – sa autorskim tekstovima renomiranih istoričara i teoretičara umetnosti, repertorisale su stvralaštvo više od sedam stotina umetnika i pokazale jednaku osetljivost u koncepciji prezentacije kako aktuelnih likovnih tendencija, tako i velikih istoriografskih tema.


Jelena Krivokapić, istoričar umetnosti (iz predgovora kataloga)


 



Datum objavljivanja: 29.05.2013.