Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

50 godina Memorijala Nadežde Petrović

U petak, 12. novembra u 12 sati u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, (Trg Republike 5.) održaće se promocija knjige "50 godina Memorijala Nadežde Petrović", (Umetnička galerija "Nadezda Petrović", Čačak, 2010) autorke, Snežane Stamenković.

 


Učestvuju: Milica Petronijević, direktorka U.G "Nadežda Petrović" i direktorka Memorijala, Miodrag Krkobabić, umetnički direktor Memorijala Nadežde Petrović, Mirjana Racković, viši kustos Galerije i Snežana Stamenković, autorka publikacije

Moderator: Gordana Dobrić


 

Umetnička galerija "Nadežda Petrović" u Čačku je povodom obeležavanja pet decenija postojanja Memorijala Nadežde Petrović objavila publikaciju koja se analitički osvrće na trajanje ove likovne manifestacije koja je jedna od najstarijih u Srbiji. Publikaciju je koncepcijski osmislila Snežana Stamenković, istoričar umetnosti i novinar Radio Beograda 2. Rrealizovano u formi koja je najpribližnija formi zbornika, ovo čačansko izdanje analizira istorijski značaj Nadežde Petrović i Memorijala u nekoliko tematskih nivoa od kojih je svaki celina za sebe. U prvoj celini knjiga se bavi ličnošću i delom Nadežde Petrović, posebno osvetljavanjem njenih modernizacijskih potencijala i dostignuća u srpskom društvu početkom dvadesetog veka. U drugom segmentu pažnja je usmerena na Memorijal kao kulturnu manifestaciju o kojoj se govori iz dva ugla: ideološko-političkom, u tekstu Mirjane Racanović, i mestom Memorijala iz aspekta višedecenijske kulturne politike nekadašnje i sadašnje zemlje. Treći segment knjige sadrži intervjue sa idejnim tvorcem Memorijala: Slobodanom Sanaderom, aktuelnim direktorom i umetničkim direktorom Memorijala, Milicom Petronijević i Miodragom Krkobabićem, i selektorima Memorijala od uspostavljena izložbe do danas. Poslednji deo publikacije je dokumentaran i sadrži popis umetnika i nagrađenih na svim Memorijalima. Knjigu je vizuelno oblikovao Milenko Savović.

 

Uz promociju publikacije prikazaće se video materijal sa dosadašnjih Memorijala.

 

Portfolio Kulturni centar Beograda


 


Datum objavljivanja: 11.11.2010.