Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

48. dečiji oktobarski salon

Izložba 48. dečiji oktobarski salon, "Deca su izvor života", 4 – 24. oktobar 2013.
Svečano otvaranje: petak, 4. oktobar 2012. u 18 časova u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu.

 



Izložbu će otvoriti Ljiljana Jovčić, sekretar Sekeretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.



Muzički program: Dečji hor vrtića „Vila“ , Dečji dani, Beograd



Kustosi izložbe Odseka edukacije Muzeja primenjene umetnosti: Angelina Folgić Korjak, muzejska savetnica i Jelena Knežević, kustoskinja



Organizator: Muzej primenjene umetnosti



Dečji oktobarski salon i ove sezone okupio je nove poletarce, male autore koji su napravili svoje prve korake u umetničkoj sferi izražavanjem autentičnih vizuelnih doživljaja detinjstva. U likovnim radovima najmlađih, koji čine odabir najuspelijih ostvarenja u domenu primenjene umetnosti, na ovogodišnjem salonu zastupljena je tematika igre, odrastanja u porodici, drugarstva, ljubavi i radosti života.



Na izložbi učestvuju deca uzrasta od 5 do 15 godina iz Beograda i drugih gradova iz Republike Srbije sa 176 radova.



Današnje, nove generacije  prve dodire s umetnošću stiču već od prvih dana u vrtiću, učionici i malim likovnim studijima. Oni imaju izuzetnu priliku da se oprobaju u likovnom radu gde uz svesrdnu pomoć likovnih pedagoga nastaju njihovi radovi nesputani u svojoj slobodnoj interpretaciji. Ova grupacija izlagača veoma je zastupljena na izložbi i među njima se nalaze i oni koji su se već potvrdili na prethodnim salonima, kao što je sve veći broj novih privatnih inicijativa za stvaranje malih intimnih studija za rad s decom najmlađeg uzrasta. Tokom sezone u tim malim ateljeima otkriva se ona komponenta rada koja najviše pogoduje razvijanju potencijala malih polaznika.



U ovogodišnjoj selekciji nalaze se radovi dece likovnih pedagoga koji se već tradicionalno ogledaju na godišnjim izložbama Dečjeg oktobarskog salona, a koji rade u osnovnim školama. Ovi pedagozi odnegovali su svoj umetnički i pedagoški pristup u radu s decom uzrasta do petnaest godina afirmišući aktuelne vrednosti zastupljene u savremenoj primenjenoj umetnosti. Mladi umetnici su već po školovanju i interesovanjima naklonjeni posebnim tehnikama primenjene umetnosti kao što je keramika, primenjena grafika, ilustracija, karikatura i slično. Po ovoj vokaciji posebno se ističu Nataša Ivanović, Dragana Ristić, Maja Vasić, En Jovović, Eleni Antonijades, Ljilja Perunović, Vida Mojsin-Rauški.



Tradicionalna saradnja Muzeja primenjene umetnosti i Dečjeg kulturnog centra u Beogradu na ovom salonu dobija još jednu upečatljivu potvrdu da smo posvećeni misiji prenošenja kreativnosti traženjem novih stvaralačkih dimenzija.

Neprekinuti tok stvaralačkog izraza nalazi svoju sliku u dečjem oku, a dečjoj mašti daje nove podsticaje za kreativni izraz.



Uloga Dečjeg oktobarskog salona jeste da što više razvije prirodne sklonosti deteta ka razumevanju sveta koji ga okružuje. U tom procesu umetnički rad posebno otvara nove dimenzije u dečjoj duši iskazujući se u realizovanim ostvarenjima.



Radionički program:



8. i 9. oktobar 2013.



Radionice  će održati ilustratorka Marčela Brankaforte, kao gost Italijanskog instituta za kulturu



 

15, 17, 18. oktobar 2013.



Radionica: Heroj ili antiheroj (strip, animacija, vajanje)



Voditelji: Lana Rakanović, keramičarka, Sendi Kumalakanta, vajar



 

22, 23, 24, 25. oktobar 2013.



Radionica: Primenjena umetnost kroz reč i sliku (doživljaj dečje umetnosti i analiza)



Voditelj: Jelena Knežević, kustoskinja MPU


 



Datum objavljivanja: 01.10.2013.