Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

46. Majska izlozba ULUPUDS-a

U okviru proslave velikog jubileja - 60 godina ULUPUDS-a (1953-2013), članovi Udruzenja predstavljaju svoje nove radove, na velikoj 46. Majskoj izlozbi 2014, u Kući kralja Petra, na Senjaku, od 21. do 31. maja.


 


Majska izlozba, najstarija i najznačajnija izlozba članova ULUPUDS-a, profesionalnih stvaralaca u svim oblastima primenjenih umetnosti i dizajna u Srbiji, prvi put je odrzana 1955. godine. Niz godina, ova manifestacija bila je revijalnog karaktera, a od 2007. godine, i tematskog.

 

Majska izlozba ULUPUDS-a, u svom 46. izdanju, organizovana je pod sloganom - ULUPUDS RESTART.

 

"Uprkos opstoj slici umetničke scene, koja odrazava teznju za opstankom, indiferentnosti političkih struktura, odsustvu interesovanja za umetnost kao jedan od najvisih principa ljudskog zivota, Majska izlozba 2014. pokazuje da odgovorno profilisani projekat, i u ovakvim uslovima, moze da bude podsticaj promenama, afirmisući  u celini vitalnu produkciju.

...

Zagledani u sadasnjicu, budni za budućnost, umetnici(preko 160 autora) ne ostaju ravnodusni prema pitanjima proslosti, te su mnogi posvećeni temama koje referiraju na stogodisnjicu početka Prvog svetskog rata ali i na prethodne istorijske momente i ličnosti.... Veliki je broj radova sa nazivom RESTART, kao i metaforičnih razrada tema: JUTRO, BUĐENJE. Nastali kao porudzbine uglednih domaćih i stranih firmi ili kao odrazi ličnih povoda, zastupljeni radovi u rasponu su od evokacija drevne umetnosti do izdanaka savremenih tokova, pojedini sa veoma jasnom porukom savremenom čoveku i drustvu..."



 Ljubica Jelisavac, kustos


 


Datum objavljivanja: 16.05.2014.