Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

44. Dečiji oktobarski salon

44. Dečiji oktobarski salon odrzaće se u Muzeju od 8 - 31oktobra 2009., na temu:
Radoznalo dete - umetnik i naučnik - "IZUMETNIK". Salon je posvećen dvojici velikana čiji se jubileji obeležavaju ove godine - Čarlsu Darvinu i Milutinu Milankoviću.

 


Program se sastoji od izložbe dečjih radova koji su selektirani (5-15 godina) i zanimljivog radioničkog programa. Zamišljen je tako da deci i mladima pruža priliku da uz pomoć Muzeja i svojih nastavnika, dođu u dodir sa saznanjima koja mogu biti podsticajna za učenje, kreativni, individualni i grupni rad.


Ovogodišnji Dečji oktobarski salon uvršten je u plan obeležavanja Godine Čarlsa Darvina koji tokom 2009. organizuje veliki broj institucija prosvete, nauke i kulture, predvođen Biološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu.


Na izložbi učestvuju deca iz Beograda, gradova i mesta unutrašnjosti Srbije, Crne Gore i Internacionalne i Britanske škole u Beogradu.


Biće izloženo 150 radova izvedenih različitim tehnikama primenjene umetnosti, kao što je keramika, batik, crtani film, crtež ( olovka, flomaster, kombinovana tehnika). Pored konvencionalnih tehnika zastupljene su i posebne tehnike prilagođene dečijem uzrastu kao stoje kolaz i papir - maše. 


Deca, autori čiji se radovi izlažu ove godine na Dečjem salonu, inspirisana bogatstvom sveta na Zemlji i kosmičkim dimenzijama, upotrebila su maštu i svoje likovno umeće da ostvare nove kreativne  vizije. Radoznalo su kao Čarls Darvin posmatrala pojave u prirodi i od svojih pedagoga učila da lepota ima važnu ulogu u  evoluciji, da je izbor partnera povezan sa estetskim čulom i da je sve to uticalo na usavršavanje vrsta. Uslovi opstanka oblikovali su milenijumima izgled planete Zemlje i živi svet  na njoj koji se menjao. Ugledajući se na Milutina Milankovića, deca su

istraživala prošlost i  nagoveštavala budućnost kreirajući neobične umetničke forme, strukture, bića i nove pejzaže. Naročito se po ljupkosti ističu radovi na kojima su deca predstavila svoje ljubimce životinje i maštovite zamisli. 


Radionički program:


U toku trajanja izložbe odsek za edukaciju Muzeja primenjene umetnosti organizovaće  i edukativne radionice u prostorijama Muzeja, sa ciljem da se nauka približi dezi na jedan zanimljiv i dopadljiv način, moderatori radionica su: 


Dr Dragana Miličić  Prvi koraci u nauci 


Jelena Kneževic  Darvinovo putovanje brodom Bigl


Klimatske promene - život pingvina na planeti Zemlji  


Kao posebnu novinu ove godine najavljujemo sajt 44. Dečijeg oktobarskog salona gde se mogu pratiti sva dešavanja vezana za  salon ( konkurs, zanimljivosti, najava radionica, istorijat predhodnih dečijih salona) sajt je aktivan u okviru Muzejskog sajta www.mpu.rs


Portfolio Muzej primenjene umetnosti


Datum objavljivanja: 05.10.2009.