Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

36. Salon arhitekture

Izložba 36. Salon arhitekture/40 godina od osnivanja Salona arhitekture 1974-2014/ Svečano otvaranje i dodela nagrada: Sreda, 26. mart 2014. u 19 časova.


 


Ovogodišnji 36. Salon arhitekture održaće se u Muzeju primenjene umetnosti od 26. marta do 30. aprila 2014. i proteći će u znaku velikog jubileja – četrdeset godina od osnivanja Salona arhitekture (1974-2014). Misija Salona svih ovih godina bila je da se istakne uloga i značaj arhitekture u razvoju društva, pluralnost i kvalitet arhitektonskih rešenja i graditeljski standardi, ali i alternativne, istraživačke ideje i projekti. Osim što reflektuje arhitektonske i urbanističke prakse naše sredine, Salon je od osnivanja bio mesto i prilika za razmenu lokalnih, regionalnih i globalnih iskustava.



U okviru pratećeg programa Salona biće predstavljeni brojni gosti iz zemlje i inostranstva kao i teme bitne za savremenu arhitekturu i društvo. Poseban segment čini izložba posvećena istorijatu Salona arhitekture na kojoj će biti prikazana nagrađena dela u periodu od 1974. do 2014.



Žiri 36. Salona arhitekture u sastavu - Aleksandar Bobić, Aleksandar Keković, Tanja Manojlović, Bojana Pejić i Milorad Vidojvić dodeliće Grand Prix kao i ostale nagrade po kategorijama: arhitektura, urbanizam, enterijer, publikacije, eksperiment i istraživanje, gost, arhitektonska kritika i arhitektonska fotografija.



Na konkurs je prijavljeno 264 rada. Za  izlaganje na Salonu selektovano je 114 radova, od kojih u konkurenciji za nagrade našlo se 74 rada. Članovi Saveta 36. Salona arhitekture su Slobodan Selinkić, Ilja Mikitišin, Ljiljana Miletić Abramović, Milena Obradović i Zorica Savičić.



Tokom trajanja 36.Salona arhitekture muzejske publikacije, na temu savremene arhitekture i dizajna, prodavaće se po značajno povoljnijim cenama. Sve detaljnije informacije o programu 36. Salona arhitekture biće blagovremeno istaknute na sajtu Muzeja primenjene umetnosti www.mpu.rs.


 



Datum objavljivanja: 25.03.2014.