Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

35 godina Porodice bistrih potoka

Projekat povodom jubileja Porodice bistrih potoka obuhvata više segmenata, koji se realizuju u tri dana. Prvi je otvaranje izložbe pod nazivom ‘"Uvek je bilo ovako, nikad nije bilo ovako’", u Galeriji Doma omladine, a poslednjeg dana u sali Amerikana ’"Koncert za dasku i dve drvene udaraljke".

 


35 godina PORODICE BISTRIH POTOKA

27- 29. marta 2012.

Dom omladine Beograda

ULAZ JE SLOBODAN NA SVE PROGRAME!


Projekat povodom jubileja Porodice bistrih potoka obuhvata nekoliko segmenata, koji se realizuju u tri uzastopna dana. Prvi u nizu je otvaranje izložbe pod nazivom "Uvek je bilo ovako, nikad nije bilo ovako", u Galeriji Doma omladine, dok je poslednjeg dana u sali Amerikana "Koncert za dasku i dve drvene udaraljke".


Porodica bistrih potoka je ekološka komuna u podnožju planine Rudnik, u selu Brezovica, osnovana 1977. godine. Njen osnivač, književnik i reditelj Božidar Mandić, rodio se u Novom Sadu 1952, a preselio da živi u šumama planine Rudnik 1977. Do sada je objavio petnaest knjiga, realizovao dvanaest samostalnih izložbi i režirao i igrao u dvanaest pozorišnih predstava. Osnova njegove filozofije je povratak zemlji i poetikom protiv politike, dok se estetika Porodice bistrih potoka zasniva na svetom trojstvu autentičnosti: jednostavnost, iskrenost, hrabrost. Ova komuna spada u pionirske tačke povratka prirodi, njena dejstva su alternativna, a dom je otvoren i usmeren ka opstanku. Tri njena osnovna elementa su: EKOLOGIJA - HUMANIZAM - KULTURA. Živeći u netaknutoj prirodi, čiji dom okružuju tri potoka, do sada ju je posetilo preko dvadeset hiljada ljudi.


Galerija  - utorak, 27. mart,  19:00

IZLOŽBA: "Uvek je bilo ovako, nikada nije bilo ovako"  // Izložbu otvaraju Lazar Stojanović i Nebojša Milenković

Ovo je zbir eksponata napravljenih od prirodnih materijala. Zastupljeni su kamen, drvo, platno, kravlja balega... Oni, sami po sebi, govore da je potreban povratak prirodnim materijalima, koji već svojim neobrađenim i rudimentarnim oblicima ukazuju i izazivaju novu likovnu percepciju. Sam naslov implicira da postoji jedna večna filozofska tema: o istovetnosti i različitosti. U ovom trenutku vazno je izraziti "planetarnu plastiku" unutar likovnih prostora, pošto oni mogu na najautentičniji nacin da kazuju da je planeta veoma ugrožena i da usled toga umetnik ne sme ostati pasivan. Izložbu otvara Lazar Stojanović.


Nazivi radova: "Angažovani intelektualac", "Prazan prostor", "Percepcija", "Nevinost bez naslova". 


Galerija – utorak, 27. mart, 20:00

Predstavljanje knjige BLATNJAVI PUT Božidara Mandića

Ucestvuju: Ljubivoje Ršumović, Ivana Jovanović i autor

Zbirka pastoralnih zapisa iz šume, "Blatnjavi put" je nova knjiga autora Božidara Mandića. Samo ime je metafora budućnosti, put koji će zameniti bezosećajni asfalt i beton, put koji će vratiti čoveku emocije i mekan hod po tlu. Tekstovi su autentični prizori posvećeni tisini, miru, stablima, mravima, leptirima, svetu koji nam je važan, a mi ga često i ne primećujemo.


Sreda, 28.03.2012.  11:00-12:00, ulica Dečanska, ispred Doma omladine

Ulični hepening – Izvorska voda prolaznicima


Amerikana – sreda, 28. mart,  20:00

Pozorišna predstava STID (posle predstave razgovor sa umetnicima)

Igraju: Uroš Vukša, Dragana Jovanović, Bozidar Mandić, Kristina Vasić, Katarina Jovanović, Tesa Tešanović, Radomir Todosijević, Maja Dobrila-Vukša

Rezija: Božidar Mandić


Stid je scensko delo u trajanju od osamdeset minuta. Igra, trčanje, pokreti, glasovi i tekst govore o tome da spasa za savremeno biće ima ako se postidi. Moto ove predstave STID MOŽE SPASITI SVET, parafraza je rečenice Dostojevskog "Lepota će spasiti svet". Ovo Stid nije psihološki stid, već filozofska zapitanost nad našom epohom: Ko sam ja - kao čovek, učesnik epohe i intelektualac. Šestoro ljudi u belim kostimima oslikavaju čežnju za nevinim periodima, bilo onim mitskog karaktera ili realnim. Ova predstava puna je tipične dinamike i energije ove komune i njihove estetike "divljizma" koju praktikuju u teatru. Ova predstava ne oponaša nikog, već scenski uobličava put ka autentičnom ispoljavanju u ekspresiji bez glume. Trupa svoja iskustva iz komune prenosi na scenu, što su zapravo primitivne konture opažene u šumi i snovima.


Amerikana – četvrtak, 29. mart,  20:00

KONCERT ZA DASKU I DVE DRVENE UDARALJKE

Gosti:  Boris Kovač i Vanja (Vrooom)

Ovo je muzički događaj u trajanju od osamdeset minuta. Kompozicija je sazdana od zvuka vode, vetra, kamena, drveta i ljudskih glasova. Neobični ritam i zanos melodijom osvežavajući je predlog ozbiljne, eksperimentalne muzike i popularnih izvedbi. Unutar koncerta ugrađene su kompozicije iz pozorišnih predstava Porodice bistrih potoka. Kompozicije izvode osam aktera komune, a pesme su duhovite, šaljive dok zvuk, prenesen preko mikrofona, dobija izazov kontakta sa divljinom i osobenim mogućnostima muzike.


27-29.03.2012. filmovi o Porodici bistrih potoka, ulica Dečanska, ispred Doma omladine

27-29.03.2012. Izložba fotografija, Glavni hol, autori: Ljubivoje Ršumovic i Stanislav Milojković


 


 


Datum objavljivanja: 24.03.2012.