Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

32. Salon arhitekture

32. Salon arhitekture održaće se u Muzeju primenjene umetnosti od 25. marta do 30. aprila, 2010. godine. Svečano otvaranje uz dodelu nagrada je u četvrtak, 25. marta u 19 časova.


 


Prilagođavanje... Arhitektura plus… je tema ovogodišnjeg 32. Salona arhitekture koji će se održati u Muzeju primenjene umetnosti od 25. marta do 30. aprila 2010. Salon arhitekture je popularna manifestacija Muzeja (MPU) koja okuplja, prezentuje i afirmiše najbolje autorske prakse domaće arhitektonske  scene. Salon uvek iznova, ističe značaj misije arhitekture u razvoju društva, zalaže se za pluralnost i kvalitet arhitektonskih rešenja i graditeljske standarde, nastoji da ukaže i na alternativne, istraživačke ideje i projekte. Osim što reflektuje  uglavnom arhitektonske i urbanističke prakse naše sredine, Salon je i mesto i prilika za razmenu lokalnih, regionalnih i globalnih iskustava. Otvoren je za sve generacije arhitekata iz zemlje i inostranstva.

 

Žiri 32. Salona arhitekture u sastavu - Ružica Božović Stamenović (Singapur-Beograd), Milan Dimitrijević (dobitnik Grand Prix-a 2009), Đorđe Stojanović, Bratislav Tošković (Finska) i Snežana Vesnić odabraće, od oko 90 radova koji su prošli selekciju, Grand Prix - Veliku nagradu Salona kao i ostale nagrade u različitim kategorijama: arhitektura, urbanizam, enterijer, publikacije.



Osim glavnog programa izložbe, atraktivnosti ovogodišnjeg Salona arhitekture doprineće specijalni Gost Salona - Vasa Perović, arhitekta evropske reputacije koji živi u Sloveniji kao i istoriografska izložba koja će podsetiti na prve dobitnike Grand Prix-a Salona arhitekture iz 1974, 1975. i 1976.



Kao i uvek, tokom trajanja Salona, u okviru pratećeg programa predviđena je i serija razgovora, predavanja, prezentacija i radionica. Tako će se održati nekoliko temata:  Novi Muzeji - arhitektura novih muzeja u svetu i stanje naših muzeja; Razgovor i izložba posvećeni Arhitekturi pozorišta u XX veku;  Situacija- mladi arhitekt u Srbiji; Predavanje o arhitekti Milutinu Borisavljeviću; Studentska radionica  (lista učesnika i preciznije definisanje termina će uslediti).



Ovogodišnji Salon arhitekture imaće i proakativan vizuelni identitet, uočljiv i privlačan za sve koji se budu našli na potezu Knez Mihailova ulica  -  Muzej primenjene umetnosti u Vuka Karadžića 18.



Kustos Salona i urednik kataloga je mr Ljiljana Miletić Abramović, kustos Odseka za arhitekturu MPU.



Portfolio Muzej primenjene umetnosti


 


 



Datum objavljivanja: 22.03.2010.