Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

30 x 30

Izložba likovnog salona „30 x 30” Kulturnog centra Zrenjanina, "Vertikala uma i horizontala rata stvaraju krst... A ti si na njemu? 19. 01. - 31. 01. 2015. godine u Galeriji Kulturnog centra Pančeva.


 


Na likovni konkurs „30 x 30” Kulturnog centra Zrenjanina i autora projekta, Milutina Mićića, pristiglo je blizu 200 radova od 180 umetnika iz Srbije, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Italije, Egipta i Kine. Žiri u sastavu Nada Panić, urednik u KCZR, i akademski slikari Milenko Aćimović i Milutin Mićić, odlučio je 24. novembra da prvu nagradu u vidu organizovanja samostalne izložbe dodeli Jovani Petković iz Kraljeva za skulpturu u mermeru „Biće-nutrina”. Druga nagrada dodeljena je Milanu Panteliću iz Šapca za rad „Komunikacija”, a treća Nebojši Miloševiću iz Kosovske Mitrovice za crtež „Plaksus”. Za ovogodišnji Likovni salon „30 x 30” u kulturnom centru Zrenjanina 20. decembra žiri je odabrao 186 radova od 165 autora. Izložba će se posle gostovanja u Pančevu, preseliti u Sremsku Mitrovicu.



 



Projekat 30x30



mr Milutin Mićić, slikar i vajar, autor projekta



„Zbog raznoraznih okolnosti i razloga (ekonomskih, političkih...)  u našoj stvarnosti umetnost se stavila na marginu. Izgubila je svoj značaj.  Vrednosti su pomerene. Argumentacija i istina  se  ne postavlјaju kao uslov vrednovanja. Moral i etika su dobili svoju iskrivlјenu formu  i nisu u funkciji napredka umetnosti i društva.



U doživlјavanju sistema  i mišlјenjem o realnosti sve su  više prisutna pitanja šta mi kao pojedinci možemo da uradimo kako bismo se suprostavili kiču  i eksploataciji duhovnog prostora od strane onih koji nisu kompetentni. Da li svojim nedelovanjem postajemo njihovi sledbenici i poslušnici? I nesvesni toga, da li im tako služimo i jačamo njihov sistem?I kolika je, tako, naša odgovornost?



Umetnici sve manje imaju osmišlјenu kontinuiranu podršku i mogućnost kvalitetne prezentacije svog rada. Nemaju  mogućnost vrednovanja ni realnog sagledavanja  naše likovne scene. Svaki njihov pokušaj da se pokrenu u odnosu na sredinu i pobolјšaju uslove u sistemu biva na razne načine skrajnut i sprečen..



Napravlјena je situacija gde prolaze lične i uglavnom agresivne i neke druge, sumnjive  inicijative. I uglavnom ono što nije realan reprezent scene.  Umetnicima ostaje  osećaj poraza i nezadovolјstva koja se manifestuju na razne način


Odgovorni i skromni rade u tišini bez mogućnosti da prezentuju svoj rad. Neki izgube veru u sistem, argumentaciju i pravičnost, odustaju od sebe i prestaju da stvaraju  povlačeći se u samoću. Drugistvaraju ali bez nade da će im rad biti viđen.  Neki  se okreću  protiv svojih kolega tražeći u njihovom eventualnom uspehu uzročnike svoga neuspeha... Tek retki ne gube nadu i pokušavaju da opstanu verujući u kvalitet i umetnost. U svakom slučaju, ovakvo nepostojanje uslova za korektnu prezentaciju donosi mnogo štete duhovnosti naše sredine i stvara nerealnu sliku stanja u ovoj oblasti. Jer ono što se ne vidi kao i da ne postoji...



Stvarnost od umetnika  traži da se uklopi, odustane od sebe, prilagodi, napravi kompromis... ''30 sa 30''  podseća  na tu činjenicu zahtevajući od autora da se ''uklope''  u zadat format.



Projekat ''TRIDESET SA TRIDESET'' je pokušaj da se  poveruje da postoji i drugo lice Srbije. Onaj deo koji bi  mogao pomoći u duhovnom  napredovanju...



Projekat 30 sa 30 je poziv na odbranu umetnika i umetnosti!



Poziv na odgovornost prema vrednosti, kvalitetu i kreativnosti!



Poziv uvažavanju i poštovanju istine, različitosti i individualnosti!



Sam format 30 sa 30 je specifičan izazov za autore. Nudi zanimlјiva vizuelna dvodimenzionalna i trodimenzionalna rešenja. Dimenzije nisu ni dovolјno velike, ali ni previše   male.  Karakterističan su zahtev za autore koji rade u različitim medijima:od klasične slike i skulpture, fotografije, instalacije, video radova, istraživanja materijala; pa do  različitih eksperimanata i sl. Na ovom formatu vizuelni i likovni elementi moraju sa posebnom kreativnom energijom da se komponuju i promišlјaju. Vizuelni elementi u zadatim proporcijama  formata 30 sa 30 moraju posebno da se kreiraju u odnosu na realan prostor. Iz ovog zahteva moguća su originalna i zanimlјiva rešenja.



Projekat 30 sa 30  ne podržava ideju isklјučivosti:  jedan trend - jedna koncepcija! On je  podrška svim rešenjima. On je pomirenje ideja. Sva rešenja i koncepcije imaju šansu. Jedini uslov je kvalitet.



Ova ideja je dobar motiv i pokretač za nove inicijative i ideje koje će dati priliku umetnosti da vrši svoju misiju.



U umetnosti sveta a pogotovo na sceni Srbije decenijama unazad pa sve do naših vremena vladali su i vladaju različiti kratkoročni i dugoročni trendovi. I često su pobornici svih trendova manje više isti lјudi. Vrlo često predhodni trend i trenutni nemaju nikakvu vezu ni kontinuitet i tako grade neobjašnjivu, nelogičnu i apsurdnu situaciju. Ali to kao da niko ne primećuje. Autori nelogičnosti sami sebi praštaju sopstvene nedoslednosti.



Da li smo mi pronašli svoj stil, svoju autentičnost (ne trend)?  Da li smo ikad u prošlosti dostigli vrhunac svog stvaralačkog identiteta? Da li je naše stvaralačko i naše prirodno? Da li je naše prošlo vreme i sadašnje dalo autentično lјudsko? Koliko se prepoznajemo u odnosu na druge? Gde smo, gde je naš stil?Da li je smisleno tražiti ga? Ova pitanja se nameću, pokreću nas. Ali ne tražimo i ne nalazimo osmišlјene odgovore na njih. Pokušaj da se krene u ppotragu za odgovorima je i  projekat 30 sa 30.



Želјa autora projekta je mali pokušaj traganja za hrabrima i nepokoleblјivcima. Ovim projektom pokušavamo da dokažemo da postoji ono drugo , kvalitetnije lice umetnosti.



Ovo je treća godina za redom da se projekat 30 sa 30 realizuje. Iz godine u godinu sve je veći broj autora koji šalјu svoje radove. Radovi su samim tim raznovrsniji i kvalitetniji. Postojenje različitog nivoa kvaliteta lep su izazov i za autore i za publiku. Grad Zrenjanin i Srbija su dobili drugačiji i po svemu specifičan pregled različitih stavova i poetika velikog broja autora.”



Datum objavljivanja: 19.01.2015.