Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

27. Memorijal Nadežde Petrović

"Ko to tamo peva", 27. Memorijal Nadežde Petrović, subota, 27. septembar u 13h. Umetnička galerija "Nadežda Petrović", Cara Dušana 6, Čačak.


 


Kakva je govorna pozicija kritički angažovane umetnosti u današnjem srpskom društvu? Da li je ta pozicija identična globalnoj poziciji umetnosti ili se od nje, imajući u vidu specifičnosti lokalnog okruženja, po nečemu razlikuje? Da li je umetnost danas u Srbiji jedno od retkih područja očuvanja latencija alternativnih načina mišljenja i mesto gde je moguće izgovoriti ono što se drugde u javnoj sferi ne može ili ne dâ izgovoriti? Izložba "Ko to tamo peva" pokušava da odgovori na ova pitanja nudeći jedan mogući presek kritički angažovane umetnosti kod nas i kreirajući neku vrstu foruma za generacijski i poetički različita gledišta na aktuelnu situaciju srpskog društva. Ona se takođe može shvatiti i kao sklop "situiranih priča" koje za mesto primarne kritičnosti i performativnosti uzimaju lokalni milje kojem umetnici pripadaju i kao građani Srbije i kao javni intelektualci.



Umetnički direktor i selektor: Dejan Sretenović



Umetnici: Ognjen Glavonić, Siniša Ilić, Žolt Kovač, Vladimir Miladinović, Darinka Pop Mitić, Branislav Nikolić, Milica Ružičić, Raša Todosijević, Milica Tomić, Miloš Tomić, Slobodan Šijan


 



Datum objavljivanja: 26.09.2014.