Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

21. Beogradski salon

27. mart u 19 časova do 8. aprila 2014. godine, kolektivna izložba: Udruženje za očuvanje tradicionalnih vrednosti Beograda 6. APRIL „21. Beogradski salon“.


 


Udruženje za očuvanje tradicionalnih vrednosti Beograda „6.april“ osnovano je 1992.godine, što znači da na ovim prostorima postoji  22 godine. Ovo udruženje je osnivač izložbe  na temu  Beograda, pod nazivom „BEOGRADSKI SALON“, sa akademskim slikarima koji kao glavni motiv na svojim radovima imaju beogradske vizije i vizure. Ove godine izložba se organizuje po dvadeset i prvi put,  a otvaranje Salona će se obaviti 27. marta 2014. godine u 19 sati, u Galeriji ’73,  na opštini Čukarica .


Kada je reč o izložbi „BEOGRADSKI SALON“,  na njoj učestvuju izvanredni likovni akademski umetnici  i to: Antonović Momčilo-Moma, Bunuševac Kosta, Dolovački Vasa, Graovac Zoran, Glavić Zvonko, Đokić Dušan, Koković Milinko, Kuzmanović Zoran, Kaštavarac Slobodan, Krstevska Mirjana, Jovičić Petrija, Momčilović Dragoslav-Dragan, Mančić  Ljubiša, Kostov Ilija, Purić Zoran, Rađenović Stoja, Coha Dragan, Milošević Predrag, Jovanović Aleksandar-Birilj, Rakić-Šefer Slobodanka, Milunović Kolja, Milošević-Sibinović Lepa , Mileusnić Dragan, Arnaut Đorđe, Pačov Stojan, Pirović Tanja, Komosar Željko, Gavrić Pavić Olivera, Karakaš Vesna i dr. Izložba je ranijih godina  organizovana u mnogim galerijama: Ruski dom, Progres, Dom vojske, Kuća Đure Jakšića, Galeriji ‘73 i drugim. Uspešnost organizovanja nikada nije dolazila u pitanje.


Istoričarka umetnosti, Snežana Nikolić, rekla je o ovoj izložbi: „I ove godine, na dvadeset i prvoj izložbi Beogradskog salona, umetnici okupljeni oko Udruženja za očuvanje vrednosti Beograda „6. april“,  dali su svojevrstan doprinos uspomeni na istoimeni datum, izlažući svoja dela koja su po temama  usko povezana sa  prepoznatljivim motivima naše prestonice. Iako je izložba posvećena sećanju na tragični datum istorije Beograda – bombardovanje 06. aprila 1941, ni jedan od izloženih radova eksplicitno ne ukazuje na taj događaj. Umetnici su odali počast ovom događaju na drugačiji način – tako što su slikali savremeni izgled Beograda, pojedine delove grada, prepoznatljive urbane repere, najznačajnija prestonička zdanja, parkove, ulice i ostale znamenitosti koje ga čine jedinstvenim. Beogradski Pobednik, Kalemegdan, crkva Ružica, obale Save i Dunava, Knez Mihajlova ulica, Saborna crkva, gradski soliteri i krovovi – sve su to teme prikazane na ovoj izložbi sa dva cilja. Prvi od njih je da se otkrije  istinska  lepota Beograda koji se izdigao iz pepela kao feniks , a drugi  da se izbegne prikazivanje bilo koje scene koja bi ukazivala  ili asocirala na njegovo razaranje, i samim tim uništenje njegove lepote. Prikazujući beogradske motive u punom svetlu i sjaju, umetnici, kojima je ovaj grad pružio beskrajnu motivaciju za stvaralaštvo, dali su i izvestan zadatak posetiocima 21. BEOGRADSKOG SALONA: da, uživajući u likovnim delima, stvore svest o značaju očuvanja vrednosti Beograda i da o svom gradu počnu više da brinu, kako bi se i za buduće generacije očuvale njegove lepote.“

   


Izložba “21. Beogradski salon” trajaće u Galeriji`73 do 08. aprila 2014. godine.

Radno vreme Galerije '73: od 10 do 20 časova

                            Subotom: od 10 do 15 časova

Ulaz je slobodan.


 



Datum objavljivanja: 25.03.2014.