Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

2012 World Press Photo

The World Press Photo Exhibition je izložba koja će biti otvorena od 3. do 17. jula u Studiju M u Novom Sadu (Ignjata Pavlaša 3) i od 20. jula do 2. avgusta u Domu omladine Beograda (Makedonska 22).

 


Ova jedinstvena putujuća izložba prikazuje radove pobednika godišnjeg takmičenja u novinskoj fotografiji koje se održava širom sveta.  Izložba u Novom Sadu i Beogradu biće organizovana pod pokroviteljstvom Ambasade Kraljevine Holandije i uz podršku Misije OEBS-a, Doma omladine Beograda, Studija M Radio RTV Vojvodine i EXIT Festivala. 


Svake godine, nezavisni međunarodni žiri sastavljen od 19 clanova, u okviru devet kategorija, ocenjuje radove koje na konkurs šalju fotoreporteri, agencije, novine i magazini iz svih delova sveta. Ove godine takmičenje je privuklo 5.247 fotografa iz 124 zemlje, a u takmičarsku proceduru uvršteno je ukupno 101.254 fotografije. 


Ove godine WPPh putujuća izložba sastoji se od 160 fotografija i prikazuje se na oko 100 lokacija širom sveta.  Pored glavne pobedničke fotografije španskog fotografa Samjuela Arande koja je objavljena u Njujork tajmsu – portret žene sa velom koja grli povređenog sina nakon uličnih protesta u Jemenu, biće prikazane i pobedničke fotografije iz svih devet kategorija.


World Press Photo dodao je novu dimenziju svojim izložbama širom sveta, lansiranjem nove aplikacije - the Exhibition app. Njenim korišćenjem posetioci mogu pristupiti dodatnim informacijama o svim izloženim fotografijama i njihovim autorima, uključujući i video intervjue, ali i podeliti omiljene fotografije sa prijateljima kroz društvene mreže na internetu. Aplikacija se može preuzeti na linku www.worldpressphoto.org/app, dok se tokom trajanja izložbe mogu skenirati odgovarajući QR kodovi uz svaku fotografiju.


World Press Photo je nezavisna, neprofitna organizacija sa sediđtem u Amsterdamu, Holandija, gde je i osnovana 1955. godine. World Press Photo ima za cilj negovanje i unapređivanje visokih standarda u novinskoj i dokumentarnoj fotografiji širom sveta. Nastoji da razvija interesovanje i poštovanje publike prema radu fotografa, i da podstakne slobodnu razmenu informacija. Aktivnosti WPPh organizacije ukljušuju i godišnje takmičenje za multimedije, izložbe na raznovrsne aktuelne teme i podsticanje foto-žurnalizma kroz obrazovne programe. 


 


Datum objavljivanja: 26.06.2012.