Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

165. godina Narodnog muzeja

Izložba "Čast nam je izvestiti Vas..." je još jedan od načina na koji se obeležava 165. godina Narodnog muzeja u Beogradu.

 


Čast nam je izvestiti Vas...


da se 10. maja 2009. godine navršilo 165 godina od osnivanja Narodnog muzeja u Beogradu. Tom prilikom je u Muzeju Vuka i Dositeja realizovana izložba Iduć’ uči u vekove gleda kojom je istovremeno obeležena i 270. godišnjica od rođenja Dositeja Obradovića. Izložba Čast nam je izvestiti Vas samo je još jedan od načina na koji mi slavimo i obeležavamo ovjaj jubilej. Ovom prilikom zadovoljstvo nam je izvesti ti Vas i o Mesecu knjige tokom koga će svi posetioci Muzeja biti u prilici da se informišu o najnovijim izdanjima koja će nam svima omogućiti da se upoznamo sa najnovijim dostignućima u arheologiji, numizmatici, istoriji umetnosti, konzervaciji i restauraciji kulturnih dobara.

Čast nam je podsetiti Vas da su naša izdavačka delanost, mnogobrojne izložbe, među kojima sa posebnim ponosom podsećamo na izložbu Vek srpske umetnosti koja je po prvi put svetsku javnost upoznala sa najreprezentativnijim delima  srpske umetnosti novijeg doba, inventivni edukativni progrmi, ali i brojni međuistitucionalni i međunarodni projekti na kojima radimo samo sredstav kojima gradimo i usavršavamo život Muzeja. Razvijajući sve aspekte onoga što Muzej za nas jeste i što bi za svakoga trebao biti, trudimo se da nastavimo, da osavremenjavamo i unapređujemo istinskog čuvara našeg nacionalnog identiteta.  

Živeći i rastući kroz tri stoleća Narodni muzej se menjao oslikavajući svoje kulturno, političko i ekonomsko okruženje. Čast nam je izvestiti Vas.. o pojedincima, najistaknutijim čuvarima-direktorima, kustosiima, pokazivačima-vodičima i prijateljima koji su ga, radeći u njemu i za njega, ponajviše menjali.  

Iako su kulturna dobra koja baštinimo  nadaleko poznata Čast nam je izvestiti Vas.. o najznačajnijim otkupima, arheološkim istraživanjima, poklonima i legatima koji su omogućili da danas čuvamo, interpretiramo i prezentujemo 400 000 kulturnih dobara.

U tom smislu jedan od segmenata ove postavke je posvećen najekspresivnijem vidu muzejske delatnosti odnosno izložbama. Od 1945. godine pa do danas Muzej je priredio 1445 izložbi, od kojih je čak 158 realizovano nakon 2003. godine i trenutka kada je stalna postavka Muzeja zatvorena. Ovaj segment naše izložbe će omogućiti da se prisetimo najznačajnijih izložbi koje smo realizovali ali i onih kojima smo, zahvaljujući bogatoj međunarodnoj saradnji i ugledu koji naša kuća uživa u svetu, bili domaćini. Pružamo vam priliku da kroz dokumente o posetama desetina hiljada ljudi ali i posete izuzetnih pojedinaca, sagledate mesto koje je Muzej tokom svoje istorije imao u našem društvu. Prvim katalogom štampanim na Brajevoj azbuci podsetićemo Vas na prvu izložbu  prilagođenu slepim i slabovidim osobama koja je u Muzeju realizovana davne 1954. godine.

Da put koji smo prešli nije bio ni malo lak dočaraće vam segment postavke koji nas podseća na sva zdanja u kojima se tokom poslednjih 165 odina nalazio Narodni muzej. Period do 1950. godine je bio obeležen kobnom privremenošću o čemu svedoči podatak da je za nepunih 100 godina naš Muzej bio smešten u čak 11 zgrada, a dvanaesta zgrada u koju se Muzej uselio 1951. godine sagrađena je davne 1903. godine. Pridodamo li ovom podatku činjenicu da je razvoj Muzeja bio izuzetno dinamičan o čemu govori i aritmetička progresija našeg fonda ali i da nam nova sananja i standardi u oblasti preventivne zaštite nalažu da se o baštini koja nam je poverena na čuvanje brinemo sa posebnom odgovornošću nikoga ne sme čuditi misija kojoj smo se od 2003. godine posvetili. Stvaranje adekvatnih uslova za očuvanje i prezentovanje ovog izuzetnog fonda preduslov je da i nadalje imamo Muzej kakav zaslužujemo.

Narodni muzej je oduvek bio izvor saznanja i inspiracije. Nadamo se da će vam izložba  Čast nam je izvestiti Vas.. omogućiti da se kroz upoznavanje sa ljudima, kulturnim dobrima, objektima, brojevima ... nanovo upoznate sa svim onim što Narodni muzej predstavlja.

Istorija je, kažu, učiteljica života, a mi se nadamo da ćemo kroz istorijat Narodnog muzeja naučiti kakav je naš istinski kulturni identitet bio, kakav danas jeste i kakav bi trebao biti. Put koji smo prešli od vremena kada je Muzej bio samo lepa reč do trenutka u kome muzej predstavlja centar za edukaciju, komunikaciju, razonodu i uživanje je veoma dug.Čast nam je izvestiti Vas.. kako je naše putovanje izgledalo i ko je sve u njemu učestvovao.

Tokom trajanja izložbe u atrtijumu Muzeja bićete u prilici da pogledate zanimljiv izbor video materjala od kojeg najstariji potiče iz 1939. godine. Video materijal će vam omogućiti da se još bolje i potpunije upoznate sa Narodnim muzejom, kulturim dobrima koje čuva i njegovim čuvarima. Izložbu prati depllijan štampan na srpskom i engleskom jeziku koji sadrži ključne podatke o istorijatu Narodnog muzeja.

Autori izložbe Čast nam je izvestiti Vas... su muzejski savetnik Neda Jevremović i dr Tatjana Cvjetićanin, a autor postavke je prof. dr Milan Rakočević.


Portfolio Narodni muzej u Beogradu


 


Datum objavljivanja: 27.06.2009.