Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

15. Bijenale keramike Beograd

Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS ) i Sekcija za umetnost i dizajn keramike i stakla ove godine organizuje 15. Bijenale keramike Beograd. Kuća legata, Knez Mihajlova 46 , 26. decembar 2009. - 15. januar 2010.

 


Ova manifestacija je tradicionalna, održava se jubilarni petnaesti put i predstavlja pregled likovne scene u najvećim dostignućima umetnika – keramičara iz Beograda kao i keramičara koji su njihovi gosti. Bijenale keramike Beograda se održava od  1978. godine u organizaciji ULUPUDS-a (Odbora sekcije keramike, koji je i Savet bijenala) s ciljem da na kvalitetan i nov način prezentuje savremena stremljenja keramičkog umetničkog stvaralaštva autora koji žive i rade u Beogradu. Učestvuje 39. autora keramike, medju kojima su najznačajnija imena keramike Srbije, kao i mladi stvaraoci sa delimo koja su nastala u poslednje dve godine. Tokom izložbe organizovaće se niz propratnih manifestacija, radionica,video projekcija i stručnih predavanja.


15. Bijenale keramike Beograd će se održati od 26. decembra 2009.- 15.januara 2010.godine u Kuci legata, u Knez Mihailovoj br. 46.  15. Bijenale keramike Beograda će imati četiri  propratne manifestacije. Gostovanje makedonskog keramičara Filipa Fidanovsklog sa eksponatima na keramičkim pločama, izložba Srbobrana Kilibarde, člana sekcije za umetnost i dizajn keramike i stakla,  sa eksponatima u staklu.Gostovanje Vojvođanske keramike sa eminentnim imenima keramike i autorska izložba "Čutura – umetnost na kolu".




Tokom Bijenala održaće se niz predavanja: Milice Bubanje o tehnici srebrne gline, predavanja Ane Sladojević i Marije Ličine o afričkoj keramici, Valentine Savić o erotici u keramici, kao i video prezentacije: Lane Rakanović, Filipa Fidanovskog, Ivana Albrehta, Olgice Kucine Jelić i Aleksandra Kucine. Napominjemo da će 15. Bijenale keramike Beograda biti organizovano na visokom nivou, očekuje se veoma dobra posećenost od strane stručne publike , ljubitelja keramike , svih relevantnih medijskih kuća i štampanih sredstava javnog informisanja i nadamo se da ćemo biti u situaciji da sledeće organizujemo kao međunarodno.




Savet izložbe:   Mihajlo Petrović - predsednik Saveta,  Marica Jovićević Petrović,  Lana Tikveša, Biljana Rakić,  Ivana Batalo Savić,  Tatjana Dejanović,  Danijela Golubović Zečević, Maja Škaljac Stanošević, Aleksandar Kucina,  Ivana Rackov, Radenko Adnađ,

Žiri za nagrade:  Mirjana Isaković, Branislav Stajević, Dragana Palavestra, Katarina Lazić Vasiljević, Milan Blanuša

Kustos izložbe: Maja Škaljac Stanošević

Dizajn znaka ULUPUDS-a : Nikola Masniković

Stručna postavka izložbe: Aleksandar Kucina

Vizuelni identitet izložbe: Iva Rakić Iko


http://blog.damm-keramika.com/


 


 


Datum objavljivanja: 22.12.2009.