Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

14. trijenale keramike

Izložba, 14. trijenale keramike, 11-31. maj 2013., Galerije Muzeja primenjene umetnosti. Svečano otvaranje: subota, 11. maj 2013. u 13 h. Kustos izložbe: Biljana Vukotić, kustoskinja MPU, Saradnik na izložbi: Jelena Gagić, istoričarka umetnosti.


 


Trijenale keramike, kao manifestacija s višedecenijskom tradicijom, obuhvatanjem  najznačajnijih ostvarenja u keramici na našem umetničkom prostoru nosilac je zaslužne reputacije. Obogaćen savremenom keramičkom produkcijom, u kojoj dizajn, tehnika i koncept igraju presudnu ulogu, na Trijenalu keramike su i ove godine predstavljena umetnička ostvarenja i individualne poetike savremenih dometa.



Na konkurs za 14. trijenale keramike, konkurisala su 62 autora, dok se u selektiranoj izložbi našlo 44 rada 34 autora. Po svojoj tradiciji Trijenale keramike oduvek je imalo takmičarski karakter. Nagrade su bile pravi dokaz kvaliteta, pomagale su u afirmaciji umetnika ili njihovih tendecija, potvrđivale su uspeh, kao i vrednost ideja realizovanih u keramici. Ove godine dodeljeno je devet nagrada.



Na izložbi 14. trijenala keramike, pored smotre autorskih radova, predstaviće se i umetnica Larisa Ackov, dobitnica Velike nagrade 13. trijenala keramike, samostalnom izložbom, kao i grupa keramičara iz Mađarske s radovima iz kolekcije međunarodnog Studija keramike iz Kečkemeta. Kao deo pratećeg programa biće organizovane edukativne i interaktivne radionice, kao i predavanja za studente i đake.



Saradnja Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu i Moderne galerije Likovni susret iz Subotice još jednom se pokazala kao veoma plodna. Kao priređivači 14. trijenala keramike, koje je u Subotici održano u periodu od decembra 2012. do marta 2013. godine, organizatori će ovog puta imati priliku da najnovija dostignuća savremene keramike predstave i beogradskoj publici tokom meseca maja 2013. godine.



Katalog izložbe 14. trijenala keramike, nastao u Subotici, biće dostupan i za vreme trajanja Trijenala u Beogradu. Za ovu priliku, Muzej primenjene umetnosti pripremio je prospekt s kratkim pregledom 14. trijenala keramike.


 



Datum objavljivanja: 08.05.2013.