Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

11 minuta pažnje!

Otvoreno pismo Darke Radosavljević Vasiljević ispred nezavisne umetničke asocijacije- Remont, Ministarstvu kulture Republike Srbije.

 


OTVORENO PISMO


Ministarstvo kulture Republike Srbije

Ministar, Nebojša Bradić


Poštovani gospodne Bradiću,


čitanje ovog teksta - glasno, razgovetno i sa razumevanjem, okupiraće oko 11 minuta Vaše pažnje!

MOLIMO ZA 11 MINUTA PAŽNJE!


Na osnovu objavljenih rezultata Konkursa za sufinansiranje programa/projekata koji svojim kvalitetom doprinose razvoju i prezentaciji umetnosti i kulture za 2009. godinu, prinuđeni smo da javno reagujemo. Mada moramo da pomenemo iznos koji nam je dodeljen, povod nije besmisleno mala suma, već ponižavajuće vrednovanje našeg rada.


Iznenađeni smo Vašim nepoznavanjem kulturne produkcije u zemlji, nedostatkom kriterijuma, ad hoc vrednovanjima. Iako su naši ministri za kulturu od 5. oktobra 2000. godine većinom bili angažovani iz sfere pozorišta i filma, ministarsko mesto nije uloga niti režija. Ta važna društvena pozicija zahteva ozbiljno poznavanje pluralizma kulturnog stvaralaštva, menadžmenta (što je u u odnosu na vaše prethodno radno iskustvo neosporno), potencijala svake institucije, organizacije i pojednica, jasnu misiju i strategiju. Za ono što nije personalno znanje, mora se osloniti na sud profesionalaca u specifičnim oblastima. Velika je odgovornost, a greške proizvode nenadoknadive štete, posebno u ovom trenutku kada se dovodi u pitanje opstanak vitalnih inicijativa. Nije sporna činjenica da u ovom trenutku na svim nivoima vlada ekonomska kriza, ali nas brine što se "kriza" poput opake bolesti proširila, pa izleda da ugrožava i kulturnu politiku generalno, a preko krize vrednosnog sistema ide do najsitnijih segmenata društva i pojedinaca. Da li je strategija bila svima dati po malo, tek toliko da se pokaže dobra volja, a suštinski nikome ništa? To nije kulturna politika! Nedostaje strateški/ vrednosni stav!


Slucaj: REMONT- nezavisna umetnička asocijacija

Naše iznenađenje je još veće s obzirom na činjenicu da smo 30.juna 2009. godine zvanično uputili pismo u kome Vas podsećamo na dosadašnje aktivosti i značaj Asocijacije koja postoji već 10 godina (osnovana 1. oktobra 1999.godine) i upozoravamo da od vaše odluke o finansiranju zavisi naš opstanak. U istom pismu smo Vas zamolili i da nam date pismo preporuke kako bismo imali bolju poziciju u pregovorima o mogućem smanjivanju cene zakupa prostora koji koristimo, a iznajmljujemo ga od deoničarskog društva DIPOS ("Dipos" d.o.o, isključivo iznajmljuje nekretnine u državnom vlasništvu, a prema sporazumu zaključenim sa Republičkom direkcijom za imovinu Republike Srbije u Beogradu).

Odgovor nismo dobili.

Još jednom vas podsećamo ko smo i čime se bavimo:


1. oktobra 1999. godine u Beogradu je osnovana REMONT-nezavisna umetnička asocijacija.

Remont je osnovan u vremenu potpunog društvenog i institucionalnog rasula, s centralnim fokusom ka očuvanju i razvoju savremene umetničke produkcije u Srbiji. Za 10 godina postojanja, ova organizacija je postala jedan od ključnih punktova razvoja i oslonca savremene likovne scene. Naša izuzetna međunarodna reputacija, visoki profesionalni i strukovni standardi delovanja u vrlo neblagonaklonom ambijentu tranzicionog društva, odavno su prešli granice lokalne sredine. Remont - nezavisna umetnička asocijacija je primer NVO koja već deset godina svoju osnovnu oblast interesovanja - savremeno vizuelno stvaralaštvo - tretira ne samo kroz izlagačku delatnost, već i kroz niz aktivnosti i akcija kojima pokusava da reši goruće propuste i nedostatke u strukturisanju, kako likovne scene, tako i nedostajuće kulturne politike i loše uređene zakonske regulative u ovoj oblasti. Podsetimo da su neka od ključnih pitanja i problema lokalne umetničke scene poput nedostatne stručne izdavačke delatnosti, nedefinisanog umetničkog tržišta, saradnje sa biznis sektorom, profesionalnog usavršavanja kadrova, od strane Remonta aktuelizovani i rešavani kroz brojne projekte od kojih izdvajamo: publikacije Remont Art Magazin, Godišnji katalog, Remont Art Files (koje su sve dvojezične i distribuirane u inostrane centre, poput Kongresne biblioteke u Vašingtonu, mnoge univerzitetske biblioteke, muzeje i druge centre za savremenu umetnost); organizovanje novogodišnjih prodajnih izložbi i učestvovanje na međunarodnom umetničkom sajmu u Beču; saradnja sa kompanijom Telenor u formiranju Telenorove kolekcije savremene umetnosti; stvaranje prve internet baze podataka o našoj savremenoj umetničkoj sceni; učešće i organizovanje trening programa za menadžment u kulturi, kao i podršku mnogobrojnim nastupima i plasmanima naših autora u internacionalnim okvirima...




Nakon 10 godina aktivnog prisustva i rada na kulturnoj mapi Beograda i Srbije, Remont je jedna od retkih srpskih nezavisnih organizacija koja je, od samog starta, kroz svoje programe, na međunarodnoj sceni uvršćena među nekoliko nezaobilaznih punktova u kulturnoj ponudi naše sredine. Slojevita i raznolika delatnost koju obavljamo, postignuto poverenje i ostvareni rezultati u okviru umetničke scene, kao i podrška umetnika, medija i šire javnosti, lokalno i internacionalno, govori o značaju našeg rada u odnosu na širu društvenu i kulturnu zajednicu.  Tokom 10 godina rada zasnovanom na podršci umetnika i mladih istoričara umetnosti, menadžera, kroz lično zalaganje, visoki profesionalizam u teškim uslovima, ali i veštini održavanja i razvoja kvaliteta sa minimalnim sredstvima, uspevali smo da racionalnim trošenjem minimalnih sredstava opstanemo i napredujemo doprinoseći plasmanu savremene kulture i opštim interesima građanstva oličenih u razvoju nekomercijalnog sektora u oblastima od šireg društvenog značaja.  Remont je na lokalnoj i međunarodnoj sceni stekao status organizacije koja prvenstveno obučava i podržava mlade kadrove, one koji su tek diplomirali i nemaju kome da se obrate. Iskustvo rada u Remontu je relevantna preporuka za dalji angažman naših saradnika od kojih su mnogi, kao već obučeni, brzo stekli dobru poziciju i u državnim institucijama. Mnogi naši saradnici su dobili najznačajnije profesionalne nagrade i angažovani su kao ključni stručnjaci u značajnijim kulturnim manifestacijama.


U očekivanju odluke o rezultatima konkursa za 2009. godinu, veoma smo pažljivo raspolagali sredstvima, očekujući da će nas Mnistarstvo podržati, kao i svih prethodnih godina. Ova očekivanja su zasnovana i na Vašim mnogobrojnim javnim izjavama, jer smo organizacija koja je pored svih drugih aktivnosti zasnovanih na edukaciji i otvorenoj distribuciji iskustva, uvek racionalno trošila sredstva i ostvarivala maksimalne rezultate, intenzivno sarađivala sa domaćim, regionalnim i internacionalnim institucijama, organizacijama i pojedincima, pružala nesebičnu podršku domaćim autorima na svakom, pa čak i privatnom nivou. Takođe, uvek smo se trudili da dobijemo sredstva i iz drugih izvora, nadopunjujući budžet na različite načine. Razvili smo i dobar odnos sa poslovnim sektorom (npr. Telenor.d.o.o), uz čiju podršku smo na viši nivo podigli saradnju sa institucijama i organizacijama u drugim gradovima Srbije. Podržavamo i prenosimo znanje mnogobrojnim mladim kolegama iz Srbije. Partneri smo mnogim organizacijama iz Srbije i inostranstva na projektima koji su značajni za našu kulturu.


Ove godine smo na Konkurs podneli 6 projekata:

1. učešće mladih srpskih umetnika na AKTO - internacionalnom festivalu za savremenu umetnost, Bitolj/Makedonija

2. Projekat "Beograd - Montreal" saradnja/ razmena sa Galerijom B-312 iz Montreala

3. Beograd/ Pula - gostovanje srpskih umetnika u Puli, saradnja sa Muzejem savremene umetnosti Istre

4. Radionica i izdanje vodiča za organizovanje izložbi

5. Izdavanje novog broja publikacije REMONT ART FILES

6. Redovni godišnji program Remont galerije


Dok smo čekali rezultate konkursa, mi smo vredno radili. Do 13. avgusta, datuma kada su zvanično objavljeni rezultati, u Galeriji je održano 11 izložbi, od kojih su tri međunarodne, trenutno 6 srpskih umetnika gostuje na AKTO - internacionalnom festivalu za savremenu umetnost u Bitolju/Makedonija, u završnim pripremama je i izložba 5 srpskih umetnika u Puli (početak septembra). U pripremi je novo izdanje jedine, koliko toliko redovne, godišnje publikacije o tekućem stanju na savremenoj umetničkoj sceni Srbije, REMONT ART FILES. Odobrena su nam sredstva od 150.000 dinara za program Galerije.


Spremni na drastično umanjivanje budžeta za kulturu, a u odnosu na podršku iz prethodnih godina koja je za više projekata iznosila oko 1.000.000 -1.500.000 dinara, u skladu sa reciprocietom budžeta odobrenog za vizuelne umetnosti multimediju i međunarodnu saradnju prošle (29.930.000) i ove godine (14.185.00), odnosno 49, 6157%, uz pretpostavku da svaki ministar ima svoje prioritete i činjenicu da nismo prestali sa radom niti nam je kvalitet opao, očekivali smo podršku u iznosu od bar 1/3 proseka odobrenih sredstava tokom prethodnih 8 godina - što bi nam omogućilo da realizujemo programske obaveze za 2009. godinu, kao i da nesmetano radimo na drugim nivoima, koji se ne mogu podvesti pod "projekte".


Sredstva od 150.000 dinara nam omogućuju delimičan rad od mesec dana. Naša strategija fundraisinga do sada je podrazumevala kombinovanje sredstava iz različitih izvora kako bi smo ostvarili projekte. Da budemo jasni, od vas nismo očekivali apsolutnu podršku, već delimičnu, koja ukazuje na vrednovanje i ispunjavanje i Vaših opštih kriterijuma.


Naši mesečni troškovi - neophodni uslov za profesionalni rad koji podrazumevaju zakup i održavanje prostora, komunikacije (telefon i internet), komunalne dažbine, administrativne dažbine (računovodstvo, takse i sl.), elementarni produkcijski troškovi (održavanje i up date dva web sajta, kancelarijski materijal, održavanje opreme, štampa razglednica/pozivnica, simbolični kokteli za otvaranje, sređivanje - krečenje i održavanje prostora, prevoz u lokalu, po potrebi smeštaj i boravak umetnika iz inostranstva i sl.), bez troškova angažovanih saradnika - honorara za organizaciju, kustoski posao, pres komunikaciju, koštaju čak i malo više od 150.000.




Trenutno možemo da računamo da sa sredstvima iz drugih izvora, uz puno ličnog zalaganja i odricanja, ostvarimo program do 1.oktobra 2009. kako bi bar zaokružili 10 godina rada. Time otvaramo niz drugih problema na sceni generalno i činom prestanka rada ugrožavamo i partnere u međunarodnim projektima koji su već u fazi realizacije.


U odnosu na situaciju ekomske krize, koje je dobrim delom i posledica neukog, neprofesionalnog vođenja ove zemlje, bez svesti da postoji sutra, naš slučaj je verovatno marginalan ali je dobar primer. Nije u pitanju suma, spremni smo da zajednički podnosimo posledice nastale situacije. Ako nismo u mogućnosti da funkcionišemo u javnom fizičkom prostoru, imamo opciju virtuelnog. Ali...


Sudeći po objavljenoj odluci, značaj rada Remont - nezavisne umetničke asocijacije je nebitan, u najboljem slučaju prosečan, u vrednosti jednog i po samostalnog projekta, u svakom slučaju gotovo upola manje vredan od drugih institucija i organizacija koje se bave samo galerijskom delatnošću. To što će jedna značajna kulturna inicijativa međunarodno priznata i poznata nestati sa scene, izgleda da je problem samo nas koji ovde radimo, osnivača, nekolicine hiljada umetnika i drugih kulturnih radnika, profesionalnih organizacija, institucija i pojedinaca u internacionalnim okvirima, sa kojima sarađujemo prethodnih 10 godina.


Ne osporavajući rad i kvalitet drugih projekata, koji su SVI dobili manje sredstava no što je realno neophodno, postavljamo pitanja:


1. Šta je strategija Vaše kulturne politike u ovom segmentu kulturne produkcije?

2. Po kojim kriterijumima je određivana visina novčane podrške?

3. Ko je i sa kakvim profesionalnim kompetencijama određivao konačnu sumu?

4. Zašto su rezultati zvanično objavljeni 13.8.2009 a odluka datovana 16.6.2009?

5. S obzirom da pretpostavljamo da neke organizacije, institucije i pojedinci neće moći da prihvate obavezujuću podršku, jer nece moći da ostvare projekat, šta se dešava sa predviđenim sredstvima koja nisu prihvaćena od strane onih koji su konkurisali?


U Beogradu, 16.8.2009.godine, za Remont  Darka Radosavljević Vasiljević


 


 


Datum objavljivanja: 20.08.2009.