Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

100 dela iz kolekcije Đure Popovića

U petak, 17. maja 2013. godine, u 19.00 časova u Galeriji Doma Vojske Srbije biće otvorena izložba „100 dela iz kolekcije Đure Popovića”.


 


Na izložbi, koja je i glani program Medija centra „Odbrana“ u jubilarnoj 10. noći muzeja u Beogradu, posetioci će imati jedinstvenu priliku da vide reprezentativan izbor umetničkih dela iz bogate zbirke novosadskog kolekcionara Đure Popovića, koji je napravio Nikola Kusovac, istoričar umetnosti.


Izložba obuhvata devedeset slika i deset skulptura među kojima su i dela Konstantina Danila, Đure Jakšića, Stevana Todorovića, Nikole Aleksića, Jovana Popovića, Đorđa Trifunovića, Uroša Predića, Stevana Aleksića, Danice Jovanović, Bete Vukanović, Krste Hegedušića, Voje Stanića, Živorada Nastasijevića, Miće Popovića, Miodraga Protića, Mladena Srbinovića, Peđe Milosavljevića, Matije Vukovića, Sretena Stojanovića, Antuna Augustinčića, Jovana Soldatovića i drugih velikana moderne srpske i jugoslovenske umetnosti 19. i 20. veka.


Beogradskoj publici premijerno će biti predstavljeno i remek delo našeg velikog pesnika i slikara Đure Jakšića „Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja“ nastalo 1855. godine. Samo na otvaranju izložbe i u Noći muzeja posetioci će u Atrijumu Doma Vojske Srbije moći u posebnoj postavci da sagledaju i proces restauracije te slike. Izložba će biti otvorena do 22. juna 2013. godine svakog dana sem nedelje od 11.00 do 19.00 časova.



Datum objavljivanja: 16.05.2013.