Umetnik

(1985)

Prati umetnika

Pretraga

Otvorena izložba Bože Ilića

Na izložbi je prikazano oko 100 dela ovog umetnika iz privatne umetničke kolekcije Ružice Stojiljković, koja su po prvi put predstavljena publici u ovolikom broju.

 


„Namera mi je da preko ove izložbe, a prikazujući slike koje se nalaze u našoj kolekciji, podsetim da je pre 15 godina iz života otišao jedan veliki slikar. Ovo je i povod da se fokusira na deo stvaralaštva Bože Ilića. Neka ovom izložbom bude napravljen jedan mali pomak u cilju stavljanja dela Bože Ilića na svoje mesto“ - napomenula je na otvaranju Tijana Stojiljković, istoričar umetnosti, koja je postavila i otvorila izložbu.


Izložba je otvorena do 28. juna 2008. godine.


Boža Ilić ( 1919 -1993), slikarstvom je počeo da se bavi sa 15 godina kao pomoćnik ikonopisca u rodnom Žitnom Potoku kod Prokuplja, sa kojim će provesti pune 4 godine radeći po seoskim crkvama.



1937. godine upisuje Umetničku školu u Beogradu kod profesora Ljube Ivanovića i Bete Vukanović, a 1945. godine diplomira na Likovnoj akademiji u klasi profesora Mila Milunovića.


Kao prvi stipendista jugoslovenske vlade posle II svetskog rata, 1950. boravi u Parizu. Iste godine predstavlja našu zemlju na Bijenalu u Veneciji slikom ”Sondiranje terena na Novom Beogradu” koja se danas nalazi u stalnoj postavci Narodnog muzeja u Beogradu.



Celokupno stvaralaštvo Bože Ilića podeljeno je na dva perioda. Prvi traje do 1950. iz koga je ostalo nekoliko monumentalnih kompozicija, zagasitog kolorita i jake ekspresije. Drugi period obuhvata razdoblje od 1950. do kraja njegovog života. Platna iz ovog perioda, daleko manjih dimenzija, obeležila su njegov realistički odnos prema prirodi i ljudima koji su ga okruživali.


Njegove značajne slike se čuvaju u Narodnom muzeju i Muzeju Savremene umetnosti u Beogradu, Muzeju u Skoplju, Nišu i brojnim drugim muzejima, umetničkim ustanovama i  privatnim kolekcijama kod nas i u svetu. Dobitnik je Savezne nagrade vlade FNRJ za slikarstvo 1949. nagrade grada Beograda kao i brojnih otkupnih nagrada.



1994. otvorena je spromen zbirka Boža Ilić u Prokuplju.

Ustanovljena je godišnja nagrada za slikarstvo koja nosi ime Boža Ilić.

Na trgu Hisar u Prokuplju 1999. godine otkrivena je bista Bože Ilića.

Svakog leta u Žitnom Potoku, odvija se slikarska kolonija koja nosi ime ovog slikara.


 


Datum objavljivanja: 17.06.2008.