Umetnik

(1985)

Prati umetnika

Pretraga

Nagrada Katarina Ambrozić

Nagrada "Katarina Ambrozić" dodeljuje se od 2007. godine najboljem diplomcu koji je upisao postdiplomske studije, sa Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu za stručno usavršavanje u Francuskoj.

 


Nagrada "Katarina Ambrozić"  je ustanovljena  još 2006 godine između Biblioteke grada Beograda i Darodavca i iznosi 3.000,00 eura u dinarskoj protivvrednosti koja se isplaćuje najboljem studentu istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu za studijsko putovanje u Pariz. Biblioteka grada Beograda će omogućiti dobitniku Nagrade da u sali Odeljenja Umetnosti  (Knez Mihailova 56) , po završetku studijskog putovanja , održi predavanje sa temom svog istraživačkog rada.

 Ove godine ( školske  2007/2008.) nagrada je dodeljena  Marki Tomić najboljem studentu Filozofskog Odeljenje za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta koja je u školskoj 2006-2007. godini završila studije istorije umetnosti sa najvišom prosečnom ocenom u toku studiranja 9,82 i koja je upisala master studije školske 2007-2008. godine na katedri istorije umetnosti.

 Ova prestižna nagrada ustanovljena je po želji Katarine Ambrozić, istoričarke umetnosti, likovne kritičarke, profesora univerziteta i prevodioca (Mostar, 27. III 1925 – Beograd, 7. IX 2003). Katarina Ambrozić bila je svestrana ličnost: kao višedecenijski kustos Narodnog muzeja u Beogradu organizovala je izložbe i kongrese u zemlji i inostranstvu, pisala likovno-kritičke i monografske tekstove, bavila se prevodilačkim i pedagoškim radom. Njeno izučavanje jugoslovenskih, srpskih i evropskih umetnika i fenomena ostavilo je dubok trag u srpskoj nauci, naročito monografija o Nadeždi Petrović (izdata 1978), kao i studije o Milanu Konjoviću (bila je i osnivač i saradnik njegove galerije u Somboru) i Ristu Stijoviću. Bila je nosilac mnogih odlikovanja, među kojima se ističu francusko Art et des Lettres (1984) i špansko Isabel la Catolica – Oficial (1986).


 


Datum objavljivanja: 11.06.2008.