Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Zvanično objavljivanje veb-sajta theylive.eu

Zadovoljstvo nam je da vas obavestimo da je objavljen veb-sajt theylive.eu međunarodnog projekta „ONI ŽIVE – Studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umetničke prakse“ / “THEY: LIVE - Student lives revealed through context-based art practices”.


 


Lider projekta je Dom kulture Studentski grad a projekat je podržan je od strane programa Kreativna Evropa.



Na veb-sajtu theylive.eu dostupne su informacije o projektu, aktivnostima, metodologiji, partnerima i vremenu realizacije. Ovom prilikom  skrećemo pažnju na intervju sa dizajnerom Željkom Lončarom, kreatorom vizuelnog identeta projekta kao i na mogućnost da se sa veb-sajta besplatno mogu preuzeti priručnici iz Oralne istorije i Digitalnog arhiviranja. Priručnici su nastali kao rezultat internih treninga internacionalnog tima projekta i mogu poslužiti drugim istraživačima, institucijama i organizacijama u sličnim projektima.



Izvdajamo deo intervjua sa Željkom Lončarom:



Da li te je iskustvo studentskog života oblikovalo kao umetnika/ dizajnera?  Kada bi dobio priliku, kakav bi umetnički rad voleo da napraviš na temu svog studentskog života?



„Ovo je zanimljivo pitanje. Odrastao sam u neposrednoj blizini Studentskog grada, na Novom Beogradu i dobar deo mog studentskog umetničkog rada bio je inspirisan modernističko-socijalističkom arhitekturom okruženja i, generalno, estetikom perioda modernizma nakon drugog  Svetskog  rata. Fenomen socijalne utopije, novog  prostora za novo društvo kao i celokupna estetika kojom se promovišu te ideje mi je i danas interesantna kao fenomen u vremenu. Tako da, kada bih  se vratio u taj period, što bi bilo super, sigurno bih se bavio razradom takvih ideja kroz grafiku ilustracije i dizajn.“



Ceo intervju možete pročitati na theylive.eu






Vest o početku realizacije projekta: https://www.dksg.rs/cir/poceo-je-medjunarodni-umetnicki-projekat-pod-nazivom-oni-zive--studentski-zivoti-otkriveni-kroz-kontekstualne-umetnicke-prakse/



Datum objavljivanja: 14.01.2021.